Бан Ки-мун: Светът трябва да се обедини срещу тероризма и да не потиска мюсюлманите
Бан Ки-мун: Светът трябва да се обедини срещу тероризма и да не потиска мюсюлманите / netinfo

Светът трябва да се обедини срещу терористичните групировки и да избягва прояви на дискриминация и отмъщение срещу мюсюлманите заради действията на екстремистите, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на дебати в Съвета за сигурност, съобщи ТАСС.

Бан изказа съболезнованията си за неотдавнашните терористични атаки в Париж, Багдад и Бейрут, както и за катастрофата на руския самолет в Египет и отбеляза, че в последно време нараства заплахата от страна на групировката "Ислямска държава". Той добави, че на срещата на високо равнище на Г-20 в турския град Анталия е видял стремеж на страните за обединение на антитерористичните усилия, както и консенсус, че е необходимо да се спазва върховенството на закона и да не се нажежава допълнително обстановката.
"Особено съм загрижен от актовете на отмъщение и засилена дискриминация спрямо мюсюлманите, особено бежанците и имигрантите. Това може само да засили изолацията им, от което се възползват терористите", заяви Бан Ки-мун. "Светът трябва да се обедини и да победи терористичните групировки, да изправи виновните пред правосъдието и да разкъса порочния кръг на радикализацията", добави той.

Въоръжените конфликти в наше време се коренят "в смесицата от изолация, неравенство, неправилно управление на природните ресурси, корупция, подтисничество и провали на правителствата" и отчаянието на хората, съпроводено с липса на работни места и възможности, заяви Бан Ки-мун. Страните членки на ООН трябва да се противопоставят по-активно на тези фактори и да се концентрират не върху реагирането на възникващите конфликти, а върху предотвратяването им.

Заседанието на Съвета на сигурност на ООН е под председателството на британската министърка за международното развитие Джъстин Грийнинг. Тя подчерта, че въпросите на социално-икономическото развитие и сигурността са неразривно свързани и посочи, че за да се постигне поставената цел за устойчиво развитие, предвиждаща премахването на бедността до 2030 г., трябва да се предотвратяват конфликтите и да се изграждат мирни общества.

Грийнинг се обяви за по-голяма роля на международните структури, включително на Съвета за сигурност, в борбата с първопричините на конфликтите. От своя страна руският посланик в световната организация Виталий Чуркин се обяви против разглеждането на проблемите на развитието от Съвета за сигурност. Според него в условията на засилено напрежение по света, което се използва от терористите, Съветът за сигурност не трябва да се задълбочава в теоретични изследвания, а да следи международния живот и да реагира бързо на всички признаци за проблеми в областта на сигурността.

Източник: БТА