Армада от медузи тормози плажуващите в Испания
Армада от медузи тормози плажуващите в Испания / снимка: sxc.hu

Огромна флотилия от малки, на практика неоткриваеми медузи, ужили стотици хора по испанските плажове през последната седмица, съобщи АП. Очертава се този кошмар за плувците да се превърне във все по-обичайно явление заради промяната в климата и прекомерния риболов. Медузите атакуваха от три фронта град Елче, на източното крайбрежие, по плажа Коста бланка, известен с белия си пясък. Само във вторник бяха ужилени 380 души, при обичайни четирима или петима дневно.

В сряда от медузите нямаше и помен, но над 700 души бяха ужилени от неделя насам. „Работя тук от пет-шест години, и никога не съм виждал такова нещо", коментира Хуан Карлос Кастелянос от туристическата служба в Елче. Плажовете не бяха затворени за летовници, но властите поставиха предупредителни табели и изпратиха екипи с лодки, за да следят за евентуално приближаване на жилещите твари.

Според Кастелянос причината за нашествието са силните течения, които отнасят медузите към брега и спокойното море по крайбрежието, което им позволява да се застоят около три дни. Топлата вода, която медузите обичат, също е допринесла значително за голямата численост на тяхното нашествие, допълва БТА.

Единият от проблемите за плажуващите е, че медузите са малки и почти напълно прозрачни, поради което е трудно да бъдат забелязани. Освен това те са разпръснати на повече от пет километра по крайбрежието. От север се задава много по-сериозна заплаха - португалската галера. Това е наподобяваща медуза съвкупност от четири различни организми, които формират общо тяло с виолетов цвят. Пипалата на галерата понякога достигат дължина от над един метър. Над 300 души бяха ужилени през последните три седмици във водите на Атлантическия океан, край бреговете на Кантабрия и Страната на баските в Северна Испания.

Според учени туристите в Испания ще трябва да свикнат с по-висока концентрация на медузи. Обикновено те стоят настрана от бреговете на Испания заради бариера от по-слабо солена вода, образувана от оттичащата се от летните дъждове вода. Тъй като заради глобалното затопляне валежите през лятото намаляват обаче, този защитен пояс става по-пропусклив, обяснява Хосе Мария Хили, специалист по медузите от Института по морски науки в Барселона.

Друг проблем е прекомерният риболов, който намалява твърде много популацията на рибата тон, рибата меч и други видове, които се хранят с медузи. В резултат на това популацията на жилещите безгръбначни процъфтява.