Борис Джонсън
Борис Джонсън / БГНЕС
Според Уелби, обществото е пристрастено към обидния стил на говорене
Архиепископът на Кентърбъри предупреди Борис Джонсън и други политици да избягват използването на обиден език в навечерието на подготовката за общи избори, съобщи БТА.

Според Джъстин Уелби, за политиците е „изключително опасно да използват небрежни коментари“ в „поляризирано и променливо“ общество.

Думи като „предател” и „фашист” е накарало някои депутати да се страхуват за живота си.
 

Борис Джонсън: Хората не искат нов референдум, искат Брекзит


Според архиепископа, министър-председателят носи специална отговорност да сдържа езика си.

Преди месец премиерът беше критикуван, че използва думи като „отстъпление” по въпроса за Брекзит. Той беше обвинен също, че отхвърля страховете за злоупотреба с жени депутати и ги определя като „глупост”. По-късно пред Би Би Си Борис Джонсън заяви, че е имало „недоразумение” относно намерението му да използва думата, за което се извини.

Борис Джонсън иска предсрочни избори на 12 декември


В коментар за този случай архиепископ Уелби каза, че е „шокиран” и че подобни страхове „никога не трябва да бъдат отхвърляни по този начин”.

"Заплахите със смърт са наистина сериозни и трябва да се приемат сериозно", каза той.

Когато обидните квалификации са произнесени от политици от целия политически спектър, това носи риск от мултиплицирането на думите им в социалните медии.

Според Уелби, обществото е пристрастено към обидния стил на говорене и ограничения подход за намиране на политически решения. В момента принципът е: „Ако не си съгласен с мен, значи си против мен”.
 

Джонсън: Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври


Вследствие на процесите около Брекзит много британски депутати са под силен стрес - били са изгонени от партиите си, разпаднали са се приятелства.
Фондацията Джо Кокс, създадена в памет на убития през 2016 г. депутат, призова за кодекс на поведение на министър-председателя, включително за използването на език, който да щади политиците.

Архиепископ Уелби призова за действие за преодоляване на съществуващото разделение „на почти всяко ниво на обществото“. При това, за него не е виновно единствено правителството.

Коментарите на архиепископа са във връзка с публикуваните от Министерството на вътрешните работи последни данни, според които през последната година има 10% ръст на престъпленията от омраза, регистрирани от полицията в Англия и Уелс.