Али Агджа излезе от затвора, обяви края на света
Али Агджа излезе от затвора, обяви края на света / снимкa: Reuters
Интервю с Асен Марчевски
25156
Интервю с Асен Марчевски
  • Интервю с Асен Марчевски

Мехмет Али Агджа, който през 1981 г. направи опит да убие папа Йоан Павел ІІ , беше освободен от затвора след три десетилетия зад решетките. Брат му Аднан посочи, че Мехмет засега не е решил къде ще отиде и къде ще живее. В деня на освобождаването си 52-годишният Агджа „обяви края на света" в писмено съобщение, разпространено от адвоката му. Турчинът твърди, че е вторият Месия и се определя като „Вечния Христос".

„Целият свят ще бъде разрушен през този век. Всички хора ще умрат през този век", пише Агджа. "Евангелието е пълно с грешки. Аз ще напиша идеалното Евангелие", се казва още в съобщението. Към него е прикрепена паметната снимката, на която Агджа стиска ръката на папа Йоан Павел II

След като беше освободен, Агджа незабавно бе отведен в бюро за набиране на войници, тъй като не е отбил военната си служба. След медицински преглед стана ясно, че 52-годишният Мехмет Али Агджа не е годен за военна служба. Адвокатите на Агджа не уточниха какви са мотивите, поради които той е бил обявен за негоден за военна служба от психиатрите.

Агджа стреля срещу главата на Римо-католическата църква на 13 май 1981 година, за което бе осъден на доживотен затвор в Италия през юли 1981 г. По молба на папа Йоан Павел Втори бе помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г. и преместен в Турция. Там отново попадна в затвора заради убийството на журналиста Абди Ипекчи, но отново бе освободен предсрочно на 12 януари 2006 г.

Няколко дни по-късно след масови протести от турското правителство и медиите на 20 януари 2006 г. Върховният касационен съд на Турция отмени решението за освобождаването му и същият ден Агджа отново бе върнат в затвора. Към турския терорист са отправяни много предложения за игрални филми, книги и документални филми, но той обикновено иска милиони за интервютата си.

Неотдавна се разбра, че Агджа от своя страна е изпратил писмо и до Дан Браун, авторът на бестселъра "Шифърът на Леонардо", с предложение за книга и филм със заглавие "Шифърът на Ватикана".

Турчинът винаги е бил обект на медийно внимание за разлика от българина Сергей Антонов, който несправедливо бе обвинен за атентата срещу папата. Антонов е арестуван през 1982 и се завръща в България през 1986 г. със съсипано здраве заради психическия тормоз, на който е бил подложен при разпитите и в затвора. Едва през 2002 г. НС му отпуска пенсия от 160 лева месечно. На 1 август 2007 г. Антонов е намерен мъртъв в дома му на ул. „Сердика" в София от дъщеря му Ани. По тялото не е имало следи от насилие, като е установено, че смъртта му е настъпила няколко дни по-рано.

Възможно е Агджа да се опита да възроди „българската следа" в атентата срещу папата. Това смята дългогодишният преводач на българското посолство в Рим Асен Марчевски. Той е бил преводач и на несправедливо обвинения за атентата срещу папата българин Сергей Антонов.

Ето какво още каза Марчевски пред Дарик:

"Агджа, според мен, сега има два пътя. Единият път е такъв, около който се носят най-различни слухове. Говори се, че Агджа бил приел католическа религия, което е малко невероятно за мюсюлманин. Но Агджа би могъл да го направи, защото Агджа е мегаломан. Той е човек, който обича да седи под рефлекторите в телевизионни студия, обича да седи пред камерата, обича да се изтъква. Той е подобен на Кадафи. Страда от мания за величие. Той дори понякога се смята, че е един месия, един човек, който е извършил нещо много важно в мюсюлманската религия. Защо иска той да стане католик? За да може по някакъв начин Ватиканът да го пусне той да отиде на гроба на папа Йоан Павел Втори, да клекне там, да се прекръсти, да плаче, да се извинява, да казва, че такъв е бил моментът, но че той не го е убил, и така всички тези неща от неговия репертоар, които всички знаем наизуст. Това е неговата тенденция. Говори се, че той дори имал намерение да се жени за италианка, за да може да остане в Италия и да бъде около Ватикана и да помага. Какво ще помага, това един Господ знае. Това е единият вариант. Вторият вариант е, когато ще разкрива истината около себе си, тъй като той не може да не участва в интервюта, в телевизионни предавания. Той, според мен, би могъл отново да извади от нафталина българската следа".

Цялото интервю с Асен Марчевски чуйте в звуковия файл