/ / iStock/Getty Images
Метеорологичните прогнози отново се промениха и няма да има дъжд. Тогава Стив Ботма примирено решава да изпрати още 200 овце в кланицата. В кошарата, брулена от горещи ветрове, неговите работници вече подбират добитъка, който ще бъде убит, под замъгления от сълзи поглед на фермера.

"Това е катастрофа. За 30 години в занаята никога не ми се е случвало подобно нещо", уверява петдесетгодишният мъж, облечен с бежова риза, панталон в цвят каки и шапка в подходящ цвят - униформата на южноафриканските фермери.

"Такава суша е, това е ужасно", допълва той, обгръщайки с поглед сухата земя. "Обикновено през този период всичко тук е зелено. Но сега дори боровете изсъхват", разказва Ботма. В провинция Източен Кап, в югоизточната част на Република Южна Африка, хората не могат да си спомнят кога е валяло за последно. Преди поне пет или шест години. Цяла Южна Африка, където температурите се повишават два пъти по-бързо от останалата част на света, преживява най-тежката си суша от 35 години, според данни на ООН. През 2018 г. вторият южноафрикански град Кейптаун едва се размина с "деня нула", в който чешмите щяха да пресъхнат. Драстичните ограничения на потреблението на вода и дъждът накрая предотвратиха тази катастрофа. Тази година отново ситуацията е ужасна в пет от деветте провинции на страната, признава президентът Сирил Рамапоса. А последиците са драматични за земеделците, учениците и търговците.

"Започнахме да колим нашето стадо, за да гледаме само овце, които служат за разплод", казва фермерът Ботма. Той вече се е разделил с две трети от 5000-те си овце, дори и с тези на едва 1 година. "Обикновено ги отглеждам, докато навършат 5 или 6 години", допълва земеделецът. "Всеки сега продава животните си и пазарът е пренаситен", казва той.