Абхазките бойци празнуват пълното освобождаване на Абхазия
Абхазките бойци празнуват пълното освобождаване на Абхазия / снимки: БГНЕС

Абхазките бойци празнуваха днес "освобождаването" на Абхазия, след като Грузия обяви вчера, че е изтеглила войските си от оспорваното Кодорско дефиле в Абхазия. Районът беше единственият останал под контрола на Грузия, откакто Абхазия се самопровъзгласи за независима република в началото на 90-те години, предаде Ройтерс.

Изтеглянето на грузинските войски стана след операция срещу тях в дефилето, започнала в края на миналата седмица. Грузия твърди, че в операцията са участвали руски войски, а според Абхазия само нейните бойци са изгонили грузинските сили от района.

"Абхазия е напълно освободена и сега на нейна територия няма грузински войски. Абхазия възстанови териториалния си суверенитет и ние сме щастливи, че отново живеем в мир", заяви абхазкият министър на отбраната Александър Мелник при посещение в абхазкия град Чхалта.

Там по-рано днес на посещение беше и абхазкият президент Сергей Багапш, който каза, че след 15 години на грузински контрол, Абхазия е възстановила юрисдикцията над територията на републиката и започва изграждането си като мирна страна, предаде ИТАР-ТАСС.

Ликуващи абхазки бойци навлязоха по-рано днес на грузинска територия и издигнаха флага на Абхазия върху мост на река Ингури.

"Това е абхазка земя", обявиха те и подчертаха, че си искат обратно и тези територии, принадлежащи исторически на Абхазия. Бойците призоваха грузинските войски да се изтеглят безусловно и оттам.

Абхазките бойци събират всичко, което е изоставено от грузинските сили при изтеглянето от Кодорското дефиле. Покрай пътя, по който са се придвижвали грузинците, има захвърлени кутии с патрони, гранати и снаряди, повечето с надписи на английски върху тях. Върху изоставено ремарке в дефилето абхазките части се натъкнаха и на боеприпаси, които бяха минирани, но експлозивите така и не избухнаха.

В изоставените казарми на грузинските сили бойците намериха дори и изоставени при бягството лични вещи на грузинските бойци като панталони, бронежилетки, списания, бельо.

Вчера Грузия обяви, че в дефилето е имало 600 грузински военнослужещи. Москва обаче твърдеше, че там има 1500 грузинци. Именно с този аргумент Русия изпрати в началото на май допълнителни мироопазващи войски в Абхазия, за да попречат на предполагаемия план на Грузия да си върне тази територия. По силата на мирно споразумение от 1994 г. Русия може да разположи до 3000 миротворци в Абхазия, припомня Ройтерс.

Тбилиси също по-рано тази година заподозря, че Москва има подобен план спрямо Абхазия. През април тогавашният руски президент Владимир Путин нареди на правителството си да задълбочи връзките си с Абхазия. Тогава Тбилиси изтълкува това, като опит за анексиране на територията към Москва.

Абхазия за разлика от Южна Осетия иска независимост. В началото на 90-те години на миналия век се обяви за независима държава. После поведе война, за да изгони грузинските войски от територията си и в този конфликт загинаха 10 000 души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

Грузия твърди, че над 250 000 грузинци, живели в Абхазия, са били принудени да напуснат домовете си и да се превърнат в бежанци. Според абхазците броят им е само 160 000 души.

При избирането си за президент през 2004 г. Михаил Саакашвили обеща, че ще върне Абхазия в пределите на Грузия.

Сега Саакашвили се обяви за прекратяване на руската мироопазваща мисия в региона, което беше обявено от Москва за абсурдно. Русия смята, че съдбата на руските мироопазващи сили трябва да се обсъжда и с Абхазия, а не само между Русия и Грузия, предаде ИТАР-ТАСС.