180 жертви след нова вълна от насилие в Сирия
180 жертви след нова вълна от насилие в Сирия / снимки: Reuters, архив

Нови близо 180 жертви взеха репресиите и ожесточените боеве в Сирия. Повечето от убитите са цивилни, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права за един от най-кръвопролитните дни от началото на бунта през март миналата година, цитиран от Франс прес. Най-малко 178 души, в това число 117 цивилни и 58 военни от правителствените сили, са загинали при вчерашното насилие.

Особено много са жертвите в бунтовния град Дума близо до Дамаск, подложен на масиран обстрел от армията. Правозащитниците съобщават за най-малко 36 убити, включително шест деца и още толкова жени.

Във видеозапис, качен в интернет от бунтовници от Дума, мъж сочи окървавеното телце на момченце, крещейки: "И това дете ли е вдигнало оръжие срещу режима на Башар Асад?".

Според ДПА убитите в Дума са 44, а Ройтерс, която съобщава за 190 убити в цяла Сирия вчера, твърди, че жертвите в града, отдалечен на 15 км от Дамаск, са повече от 50.

Активисти публикуваха онлайн снимки на десетки тела, увити в окървавени бели савани. Във видео бунтовници заявиха, че са пленили полковник и бригаден генерал от силите на режима, допълва ДПА.

180 жертви след нова вълна от насилие в Сирия
netinfo

Международният пратеник Кофи Анан ще предложи план за преход в Сирия, в който сирийците играят водеща роля, и който включва и бързи действия за намиране на политическо решение на конфликта. Това става ясно от проектодокумент, подготвен за утрешната конференция в Женева, с който ДПА се е сдобила.

Предложенията на Анан бъдат обсъдени на срещата на Групата за действие, в която ще участват външните министри на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, на Ирак, Кувейт, Катар, както и шефката на дипломацията на ЕС Катрин Аштън.

Предварителните дискусии по неофициалния документ ще са днес в Женева. Документът е озаглавен "Насоки и принципи за преход, ръководен от Сирия".

В интервю за телевизия Ройтерс Анан заяви тази сутрин, че е оптимист и че очаква срещата в Женева да завърши с приемливи резултати. Опозиционни групи в Сирия вече заявиха, че няма да приемат план за политически преход, който позволява на президента Башар Асад да остане на власт.

Анан предлага преходно правителство на национално единство, което да има всички правомощия на изпълнителна власт, предава БТА. То може да включва членове на настоящото правителство, опозиционни и други групировки, но изключва от управлението онези, чието присъствие и участие може да подкопае доверието в прехода и да изложи на опасност стабилността и помирението.

Дипломати в Женева казаха, че Анан е оставил отворен въпроса дали Асад може да бъде член на новото правителство. "Народът трябва да определи бъдещото на страната си", се казва в документа. "Всички групи и прослойки на обществото в Сирия трябва да могат да участват в процеса на национален диалог", се посочва в документа. В текста се отбелязва, че конфликтът в Сирия ще приключи, едва когато всички страни са сигурни, че има мирен път към общо бъдеще за всички в Сирия.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън каза, че иска срещата в Женева да предостави възможност за истински напредък в подкрепа и за прилагане на плана на Анан от шест точки и на пътната му карта за преход. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва подкрепя промени в Сирия, които могат да доведат до създаване на национален консенсус за реформи в страната. Той подчерта обаче, че от сирийците зависи какъв ще е преходният процес. Според него съдбата на Асад трябва да бъде решена в рамките на националния диалог.

Европейските лидери, които заседават в Брюксел, се очаква да призоват днес международната общност да окаже натиск върху Сирия, като наложи санкции съгласно процедура в ООН, която би могла да доведе и до военни действия. "Европейският съвет призовава за обединени действия от страна на Съвета за сигурност на ООН, за да се окаже по-ефективен натиск, в това число за приемане на санкции съгласно Глава 7", се казва в проектодекларация на срещата.

Глава 7 от Устава на ООН предвижда както военни, така и невоенни действия в отговор на всяка заплаха за мира, нарушаване на мира или акт на агресия. Призивите за прилагане на този член се засилиха през последните седмици, включително от страна на САЩ, Саудитска Арабия и Катар.