/ ThinkStock/Getty Images
Американски зоолози успяха да намерят на Соломоновите острови първите реални следи от гигантски плъх, който се смятал за почти митично същество, съобщава сп. Journal of Mammology. Гризачът бил с размери колкото средно голямо куче или котка.
 
"Новият вид бозайник наистина е невероятно същество - огромен, направо гигантски плъх. Това е първият вид плъх, открит през последните 80 години на Соломоновите острови, чийто следи учените досега търсеха без успех", разказва Тайрън Лейвъри от Природонаучния музей в Чикаго.
 
Първите пътешественици, пристигнали на тропическите острови в Карибско море и Индийския океан, често разказвали, че там са видели невероятно големи агресивни плъхове и други гризачи, големи почти колкото котка и куче.
 
Голяма част от тези "мега плъхове", според учените, са измрели след като на островите настъпва цивилизацията с неизменните си атрибути - поголовно изсичане на дървета и довеждане на домашни животни, които ловят и ядат гризачи. Генетиците смятат, че само за първите 2 века на колонизация на Америка европейците са унищожили 20 вида такива плъхове.
 
На Соломоновите острови, разказва Лейвъри, отдавна има легенда за гигантски плъхове, които не се показват на открито и достигат рекордни размери - според местни хора до 50 см дължина.
 
Жаба да яде динозаври? Има такова животно!

Учените близо век се опитваха да намерят следи от "вика", както аборигените наричат тези плъхове. Самият Лейвъри участвал в множество безуспешни експедиции в търсене на „вика” докато започнал да се съмнява, че те наистина са съществували и бил склонен да приеме, че аборигените просто са смятали черните плъхове за отделен вид и са им приписвали необикновени качества.
 
Малко след това обаче, докато се разхождал в гората, видял изпод наскоро повалено дърво да изпълзява невиждан плъх, чийто размери и форма на черепа показвали, че става дума за друг вид бозайник. Този плъх, получил името Uromys vika, бил необичайно голям гризач - тежал около килограм и бил дълъг цели 45 см. Такива размери, според учените, могат да бъдат обусловени от необичайната храна на това животно - "вика" яде кокосови орехи, като прегризва черупката им.
 
Трудното откриване на „вика” се обяснява и с това, че за разлика от останалите плъхове, той не живее на земята, а по клоните на дървета и много рядко слиза надолу.
Според Лейвъри, предците на "вика" са дошли на Соломоновите острови чрез изпровизиран "рафтинг" - на дънерите на дървета, попаднали в морето по реките в Азия или Австралия.
 
Учените се надяват, че властите на архипелага ще вземат мерки за защита на този застрашен вид млекопитаещи.
 
Соломоновите острови
са държава в южния Тихия океан, разположена на изток от Папуа-Нова Гвинея. Тя е част от Британската общност и има население от 519 000 души. Състои се от 6 големи и 992 малки острова, чиято обща площ е 28 380 кв.км. Тъй като испанците намират злато на един от островите, кръщават архипелага на името на цар Соломон, който е известен с богатството си.
 
Първият европеец, посетил островите през февруари 1568 г., е испанския мореплавател Алаваро де Менданя и Нейра. През 1768 г. северната част на островите е открита от френския мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил, а през 1860 г. на островите се заселват първите европейци. През 1885 г. Германия ги завладява, а през 1893 г. Великобритания превръща Соломоновите острови в свой протекторат.
 
Едни от най-ожесточените битки през Втората световна война се водят на тези острови. През 1976 г. е спечелено самоуправление, а независимостта е получена на 7 юли 1978 г.
БГНЕС