Започват честванията по повод създаването на славянската писменост
Започват честванията по повод създаването на славянската писменост / Sofia Photo Agency, архив
Започват честванията по повод създаването на славянската писменост
61363
Започват честванията по повод създаването на славянската писменост
  • Започват честванията по повод създаването на славянската писменост

Поредица от научни и културни прояви в България и в чужбина, посветени на създаването на славянската писменост и 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, ще се проведат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Честванията, които ще продължат до края на годината, започват днес - в деня на смъртта на Св. Константин-Кирил, с тържествена литургия в църквата „Св. София" и официално откриване на проявите в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

„За съжаление българите знаят малко за Кирил и Методий - даже мнозина са тези, които не знаят точно коя азбука са създали Светите братя - глаголицата или кирилицата" - това коментира пред Дарик проф. Кирил Топалов, председател на инициативният комитет за честванията:

„Защо честваме Великоморавската мисия?! Защото ако не беше тази мисия, ако не беше искането от Великоморавския княз да му изпрати византийския император, хора с азбука, с преведени литургучни текстове, може би нямаше да бъде създадена тази азбука. Великоморавската мисия е това, което дава първия голям тласък и реализирането на това дело - да се създаде азбука на старобългарски език. Чрез нея се превръща старобългарският език в общ славянски латински, а след смъртта на Кирил и Методий, когато техните ученици са изгонени от там, те не случайно идват в България. Тук тяхното дело получава своето развитие, своя разцвет до такава степен, че влияе върху създаването и развитието на сръбската литература. Русия се покръства през 10 в. с много български свещеници, с български книги, текстовете на Преславската и Охридската книжовни школи. Русия получава букви, писменост, литургия, култура. Винаги при поклонението на гроба на Кирил, първо се допуска българската делегация, след това се допуска македонска и някои други, които искат да почетат. Ватикана винаги отдава първенството на българите, защото почита това дело и не случайно една прекрасна църква Папа Йоан Павел Втори я отдаде за ползване временно и доста сериозно се извършваше българска литургия. Напоследък има проблеми с тази църква и ние се надяваме , че новият папа, като дойде, ще можем да ги решим тези проблеми. Там, в центъра на Рим има българско богослужение", обясни Топалов.