ТУ ще си сътрудничи с Уестингхаус, изграждат свръхмодерни лаборатории
ТУ ще си сътрудничи с Уестингхаус, изграждат свръхмодерни лаборатории / снимка: БГНЕС
ТУ ще си сътрудничи с Уестингхаус, изграждат свръхмодерни лаборатории
70795
ТУ ще си сътрудничи с Уестингхаус, изграждат свръхмодерни лаборатории
  • ТУ ще си сътрудничи с Уестингхаус, изграждат свръхмодерни лаборатории

Двустранно споразумение за сътрудничество между Техническия университет в София и американската компания „Уестингхаус" беше подписано днес. Чрез сътрудничеството ще се даде възможност на българските студенти да участват практически в изграждането на водоводния реактор AP1000 в АЕЦ „Козлодуй" и ядрената автоматизация.

Споразумението беше подписано между ректора на ТУ проф. Марин Христов и Ранди Галм, вицепрезидент бизнес развитие на американската компания. В проектите ще участват студенти от два факултета на Техническия университет - Факултета по автоматика и Енерго-машиностроителен факултет, посочи още Марин Христов.

По думите на проф. Христов, в учебното заведение ще бъдат изградени свръхмодерни лаборатории, които ще се ползват както от студентите, така и от представителите на Уестингхаус: „В такива проекти включваме студенти от 2-и 3-и курс, за да могат докато се обучават, да преминават стажове, да слушат специални курсове и след като завършат, да могат веднага, подготвени за съответното предприятие, да започнат работа, а не да се дообучават. Те ще правят практика във високотехнологични места, където ще се обучават с конкретната апаратура, която ако после в България бъде инсталирана такава централа, ще работят".

Ранди Галм обясни, че студентите ще започват работа в компанията след завършване на университета, ако са преминали през обученията: „Деканите на съответните факултети да съберат биографии на студенти, за да можем да изберем група, която това лято да дойде в САЩ".

Галм добави, че в зависимост от това как се вписват профилите на студентите с работата, която трябва да се върши, могат да заминат 2-6 младежи.

За студентите ще бъдат разработени специални учебни програми и планове около системата на американската компания.