Смолян събира пари за спасяването на Роженската обсерватория
Смолян събира пари за спасяването на Роженската обсерватория / снимка: sxc.hu

Кампания за набиране на средства за спасяването на Роженската обсерватория стартира в Смолян. Група във Facebook също призовава всички българи да не се допуска затварянето й. За да бъде запазена, са нужни 250 000 лева. Защитниците на обсерваторията настояват тя да бъде обявена за обект с национално значение и да получава целево финансиране.

"Цялата наука е поставена на колене", заяви доц. Димитър Колев от института по астрономия към БАН във връзка с патовата ситуация с обсерваторията на връх Рожен. Той добави, че е крайно време да се приеме закон за националните институции, защото те са лицето на държавата и трябва да има специфично отношение към тях. Доц. Колев добави, че всяка година ситуацията се повтаря и нещата опират до финансите - съкращаване на субсидиите за БАН, а оттам и невъзможност да се осигури нормалното функциониране на обсерваторията, която е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа. До края на месеца "Рожен" ще спре работа заради липса на средства за оцеляването й.

Комплексът не може да си плати дори сметката за ток за октомври. Учените са получили половината от заплатите си за миналия месец. Телескопите и цялото техническо оборудване ще бъдат консервирани, но не се знае какво ще се случи впоследствие.

"Тук, при нас, на 1750 метра надморска височина, през зимата достига до минус 25 градуса. Апаратурата е много скъпа и в помещенията трябва да се поддържа 20 градуса, защото в противен случай се поврежда", обясни доц. Колев. Той посочи, че такова нещо не се е случвало никога, и подчерта значението на обсерваторията за българската наука.

В началото на миналата седмицата финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков каза в Смолян, че държавата няма да спонсорира допълнително обсерваторията. Той заяви, че БАН е независима институция със свой бюджет, който трябва да разпределя, и може да финансира приоритетно по-добре работещите си звена.