Откриха рампа за инвалиди към катедралата на Варна
Откриха рампа за инвалиди към катедралата на Варна / netinfo

Едва 3% е достъпната среда в България за хора с увреждания, въпреки че още в края на 2006 година трябваше да се осигури пълна достъпност. В това отношение Варна води пред София в осигуряването на по-добри условия за живот на хората с увреждания.

От днес морската столица е още по-достъпна за хора с увреждания, след като с рампа за инвалиди се сдоби и катедралният храм „Свето Успение Богородично”, популярен като Катедралата. Поставянето на съоръжението е част от националната кампания "Архитектурна достъпност на духовните символи на България", осигурена с помощта на „Актавис”. Тържеството бе уважено от Дона Стайгър, председател на Международния трибунал за престъпления срещу човечеството в областта на хората с увреждания.

Всеки човек е грешен, независимо как се придвижва и как изглежда. Пътят към храма е открит за онези, които трудно можеха да влязат в него. Храмът е един от най-големите у нас.

От днес най-голямата варненска църква може най-спокойно да бъде посетена и от инвалиди, след като към един от входовете й, бе открита специална рампа. Новото съоръжение ще осигурява достъп на трудноподвижните миряни до олтара. Честта първа да мине по рампата се падна на варненката Русина Русева.

„Усещането е невероятно, наистина в по-малките квартали има храмове, които са достъпни, централният катедрален храм на Варна трябваше да бъде достъпен”, каза Русева.

Откритата рампа за инвалиди към Катедралата е на стойност близо 200 000 лева, разкри Николай Хаджидончев, управляващ директор на “Актавис”. Проектът е реализиран по идея и с финансовата подкрепа на фармацевтичната компания. Това е второто подобно съоръжение, след изградената през октомври рампа към храма „Александър Невски” в столицата.

„Тези хора, като всички нас, имат нужда от надежда. Храмът е символ на надежда. Това, което ние правим заедно с нашите партньори е да дадем надежда”, каза Хаджидончев.

Трудно се стига не само до мястото за молитви и зареждане с вяра. България е страна, в която обществените сгради все още са изключително недостъпни за хора с увреждания. По стъпалата все пак трудно се минава с инвалидна количка. Според европейските и световни стандарти публичните и обществени сгради трябва да бъдат адаптирани за инвалиди. Варна е най-добре уредена в това отношение. За съжаление не всички градове могат да се похвалят с подобни условия, което дава и резултат.

Над 15 дела се водят в страната срещу различни институции затова, че много обществени сгради не са достъпни за хора в инвалидни колички. Д-р Диана Инджова, председателят на Центъра за психологически изследвания, разкри кои са местата, крайно нуждаещи се от архитектурни промени, не толкова скъпи, но понякога жизненоважни за хората в неравностойно положение.

„Обикновено са министерства, обикновено са кметства, обикновено са областни управи, обикновено са местата, където хората отиват, за да дадат своята жалба, искане или нещо друго. Отиват там по радост или по нещо друго, отиват там, защото трябва да се преборят с нещо”, посочи Инджова.

„Когато говорим за физическите увреждания, такова е положението за менталните и за сензорните увреждания. Нека сме искрени, ние не сме толерантно общество, ние сме едно особено нетолерантно общество и много често се решава, че ако хората умрат по-бързо и проблемите ще се решат. И много често чувам в парламента: „Какво искате?” Все много получавате, все много взимате”, заяви Инджова.

За да получиш, трябва да дадеш, припомни старата мъдрост и варненският и великопреславски митрополит Кирил, който лично благослови новата придобивка на катедралата.

„Според  божиите заповеди, както се казва и в молитвата, така е просто в живота. Първо ние трябва да даден нещо от себе си, за да получим и от Бога, и от своите ближни, и от рода си, и от всички свои умения”, каза митрополит Кирил.

За приноса на „Актавис” за подобряване на достъпа до храмовете на София и Варна, фармацевтичната компания, бе отличена с приз за световно значима кампания за 2008г., връчен от Доналд Стайгър, председател на Международния трибунал за престъпления срещу човечеството в областта на хората с увреждания.

След двете столици - държавната и морската - следващият град, към който „Актавис” ще насочи усилията си за подобряване на архитектурата достъпност на духовните и исторически символи, ще е Пловдив. Съвсем скоро ще стане ясно кой символ на града под тепетата ще бъде оборудван с подобни съоръжения, разкри пред Дарик шефът на фармацевтичната компания.

„За момента, коментираме нещо в Пловдив, но не е 100% сигурно кой ще бъде обектът. Не само храмовете са тези, които трябва да бъдат достъпни, но и културно-историческите символи на България”, каза Хаджидончев.

„Оттук нататък стремежът ни е такъв, разбира се, сами няма да можем да се справим, надявам се да се включват и други компании, да направим всички основни културно-исторически символи - паметници на културата, исторически паметници, да ги направим достъпни за хората с увреждабния”, заяви шефът на фармацевтичната компания.