Нов мозъчен протеин е свързан с болестта на Алцхаймер
Нов мозъчен протеин е свързан с болестта на Алцхаймер / снимка: sxc.hu

Учени свързаха болестта на Алцхаймер с нов протеин, различен от амилоидните протени и протеините tau, които създават характерните за нея плаки и възли в мозъка, съобщи АП.

Откритието може да допринесе за разработване на нови терапии на болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция. То може също да обясни защо много хора имат плаки и възли в мозъците си, без да са показали симптоми на заболяването. Аутопсията на 342 мозъка разкри, че хората, които притежават новия протеин, е 10 пъти по-вероятно да имат форма на деменция при смъртта си в сравнение с онези, които не го притежават.

Резултатите от изследването бяха обсъдени на международна конференция на асоциациите за борба с болестта на Алцхаймер в Копенхаген. Там бяха представени също нов вид изображения на мозъка, които за пръв път показват протеини tau в мозъците на живи хора.

От много години единственият сигурен начин за диагностициране на болестта на Алцхаймер е след смъртта, когато мозъците могат да се изследват за наличие на амилоидни протеини и протеини tau. „Смятам, че това ще доведе до значими промени, защото протеините tau са свързани по-добре със симптомите на заболяването, отколкото амилоидните протеини”, заяви д-р Клифорд Джак от клиниката „Мейо”.

Изследователи от болница в Масачузетс сканирали мозъците на 56 възрастни, за които се смятало, че са с нормални умствени способности. Резултатите показали, че протеини tau са се появили в различни мозъчни зони, свързани с отслабване на паметтам, предава БТА.

Изследването върху новия протеин, кръстен TDP-43, е извършено под ръководството на д-р Кийт Джоузеф от клиниката „Мейо”. Всички хора притежават въпросния протеин, но анормалната му форма е открита в различни части на клетката и в кълбовидни депозити в някои мозъчни зони. Протеинът вече бе свързан с амиотрофичната латерална склероза, известна също като болестта на Лу Гериг.

Учени потърсили наличие на протеина в мозъчни проби от 342-ма пациенти в клиниката „Мейо”. Всички те имали амилоидни плаки в мозъците си, но много от тях не показали симптоми на заболяването до смъртта си. 57 на сто от участниците притежавали анормална форма на протеина. 98 на сто от притежаващите протеина имали симптоми на деменция при смъртта си, докато това се отнасяло за едва 81 на сто от онези, които не го притежавали.