Настояват да се спре дискриминацията на психично болните
Настояват да се спре дискриминацията на психично болните / снимкa: Sofia Photo Agency

Трябва да се създадат настоятелства към държавните психиатрични болници и домовете за медикосоциални грижи за деца, това заяви Владимир Сотиров, председател на Софийското психиатрично общество. В момента според Закона за лечебните заведения това се забранява. Според Сотиров това води до изолирано функциониране на болниците, като в този случай никой не може да следи как точно се справят с работата си, а единственият човек, пред който се отчитат е министърът на здравеопазването. Той допълни още, че в момента 10 % от всички болнични легла се използват от психично болни пациенти, което наброява около 5000-5200 души.

Никой не знае какво се случва в държавните психиатрични болници заради липсата на настоятелства, това каза още Владимир Сотиров. Той допълни, че вече е изпратено писмо до министъра на здравеопазването с предложения за промяна в Закона за лечебните заведения:

„Предлагаме настоятелствата да могат да се разкриват към всички лечебни заведения”, смята още той.

Забраната в закона представлява дискриминация пък, допълни Анета Генова, адвокат в Българския Хелзински комитет.

Според Генова докато не се създаде обществен контрол над тези заведения порочните практики в тях ще продължат:

„По силата на това, че няма никакъв мониторинг отвън, работещите в държавните психиатрични болница отказват на хората, които са на лечение там елементарен достъп до техни права. Те не могат да се възползват от правото си на кореспонденция, от правото си да обжалват съдебно решение, например, когато се касае за случай на задължително решение, дори на правото им да получат информация за това какви медицински документи са създадени и се съхраняват в болницата за тях. Хора се лекувани против волята си без наличие за информирано съгласие. Със сигурност знам за случаи, в които е настъпила смърт по време на такова решение”, отбеляза още Анета Генова.

Публикувана е и петиция в интернет за исканите промени на адрес bgpetition.com/bolnichni-nastoyatelstva/index.html

Повече за инициативата може да чуете в прикачения аудио файл.