Майор Деянов и Сибирският бръснар с награди Золотая муза
Майор Деянов и Сибирският бръснар с награди Золотая муза / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Бронзова статуетка за особено голям принос в развитието на българо-руските отношения получи министърът на културата Стефан Данаилов при раздаването на 14-те годишни награди „Золотая муза" /Златна муза/.

На тържествен музикален спектакъл в х-л „Шератон" със специални призове бяха удостоени актрисата Жоржета Чакърова и режисьорът Крикор Азарян. Те получиха като награда и едноседмична почивка за двама в хотел „Лъки Спа – Велинград" от медийния партньор на наградите „Золотая муза" – Дарик радио.

Специална извънредна награда беше връчена и на световноизвестния руски актьор и режисьор Никита Михалков.

Наградите „Золотая муза" бяха раздадени в присъствието на руския посланик Анатолий Потапов. Сред присъстващите бяха режисьорът Александър Морфов, историкът и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, актьорът Христо Мутафчиев, заместник кметът на София по култура и образование Йорданка Фандъкова, скулпторът Ставри Калинов, много представители на руската общност в България.

Приз „Золотая муза" спечелиха преводачи от руски, издатели на руска литература, изпълнители на руска класическа музика и драматургия.

Актрисата Александра Сърчаджиева спечели наградата за участието си в постановката „Чайка" на Чехов.

Носителят на голямата награда – министърът на културата Стефан Данаилов каза, че догодина „кавалкада от български творци ще посети Русия", за да покажем най-доброто във всички творчески жанрове.

Майор Деянов и Сибирският бръснар с награди "Золотая муза"
netinfo

Кулминацията в раздаването на наградите беше ефектната поява на световноизвестния руски актьор и режисьор Никита Михалков, посрещнат и аплодиран на крака.

„От два дни съм тук и все подаръци получавам. Да ви кажа честно, не е лошо да се получават подаръци, но когато работиш само заради това има опасност все да не ти стигат. Да ви кажа, това което правя не е стока, а резултат. И мисля, че е време, в което трябва да се вгледаме един в друг, да се опитаме да разберем кои сме и откъде сме, за да направим всичко, да не се превърнем в един интелектуален и културен Макдоналдс", каза Михалков.