/ БГНЕС, архив
За първи път копие на Самарското знаме ще поведе шествието в Стара Загора на Трети март, съобщават от пресцентъра на общината. Шествието, което се организира по инициатива на кмета Живко Тодоров, за трети пореден път ще измине разстоянието от площада пред кметството до Мемориала "Бранителите на Стара Загора" в квартал "Самара".

Първото бойно знаме в историята на България, което е наградено с медал за храброст е Самарското знаме, припомниха от Регионалния исторически музей. То е изработено от монахини от руския град Самара и е предадено на една от шестте опълченски дружини по време на Руско-турската освободителна война. Бойното му кръщение е в боевете при Стара Загора. В боя загиват десетки опълченци, за да спасят знамето, което е било и една от основните мишени на атаките.

В памет на загиналите, на мястото на боевете в Стара Загора, е изграден един от най-големите паметници в България. Намира се в квартал "Самара" и се вижда от почти всяко място на града. Построен е по случай 100-годишнината от Руско-турската война.

Скулптурите са Крум Дамянов и Божидар Козарев, а архитекти Богомил Давидков и Благовест Вълков. Бетонната конструкция е висока 50 м и наподобява развято знаме. Стъпалата към монумента са точно 100, а в самите му основи се намира костница.

До знамето на вечна стража са поставени шестима български опълченци и един руски офицер, като те символизират шестте български дружини, които са участвали в боевете под руско ръководство. На гърба на монумента е изобразен Червен кръст, какъвто медал получава и самото знаме.