/ iStock
Българинът спестява в банка и в имоти. Това е всеизвестна истина. По данни на БНБ през миналата година българските домакинства са внесли 10% повече депозити, които вече достигат 77 милиарда и 750 милиона лева, предава сайтът Pariteni.bg. Според някои изчисления стойността на имотите възлиза на около 200 милиарда евро. Финансови консултанти предлагат на потребителите и други форми на спестовност, но повечето от тях предпочитат депозитите и имотите, въпреки ниската доходност от тях, посочват от Асоциация „Активни потребители“.

Инвестирането в злато е със сигурност добър подход за съхраняване на стойността на спестяванията и доходите. Но е важно като потребител да сте наясно с нелоялните практики на пазара. Някои търговци в България прилагат некоректни практики за печалба или препоръчват неподходящи продукти. Финансовият портал „Моите пари“ обръща внимание на някои „подводни камъни“ при покупката на инвестиционно злато, което може да ви помогне за взимане на информиранo решениe при влагане в благородния метал, който става все по-атрактивен за спестовниците.
 
Най-често срещаните злоупотреби

Има различни практики, за които вложителят в инвестиционно злато трябва да внимава. Понякога те се случват по погрешка, но в други ситуации са резултат от недобронамерени действия от някои търговци на злато. Някои дилъри могат да представят продуктите си като инвестиционни, без те да имат необходимите характеристики. За разлика от инвестиционното злато, неинвестиционните продукти от благородния метал по правило се облагат с данък върху добавената стойност. Някои от тях, например бижутата, включват в цената си и стойността на изработката. Колекционерските или нумизматичните монети при покупка могат да имат значителна надценка над текущата цена на съдържащото се в тях злато. Това може да доведе до загуби за вас, когато опитате да го продадете обратно на търговец.

Затова, при купуване на злато, ви съветваме да бъдете изключително внимателни и да следите за покупка на инвестиционни златни кюлчета и монети. Винаги разчитайте на доказали се дилъри на злато, които предлагат прозрачни условия на своите клиенти.
 
Дилъри, които не са специализирани в инвестиционно злато

Купувайте злато от реномирани търговци, които са специализирани в инвестиционно злато и които не само продават, но и купуват обратно продукти от метала. Винаги следете дали търговецът има ясно обявена и актуална цена за обратно изкупуване на продуктите. Компании с различен бизнес фокус е възможно да предлагат метала с много голяма надценка, да не предлагат обратно изкупуване или да ви посъветват да вложите в неинвестиционен продукт или в такъв, който не отговаря на нуждите ви.

Нереалистични цени за продажба и допълнителни такси

Когато забележите, че търговецът предлага незначителна разлика между цените за купуване и продажба, която не се променя във времето или която се прилага за всички продукти, бъдете сигурни, че има нещо гнило. В този случай сделката може да изглежда примамливо. Но е добре да се запитате дали търговецът ще е склонен да изкупи обратно продуктите ви и в какви количества. Макар и ниската цена в някои случаи да е разумна и да служи като стимул за купувачите, то продажната трябва задължително да носи печалба.
Друго, на което да обърнете внимание при ниската цена, е тя да не е съпроводена с допълнителни такси. Реномираните дилъри не начисляват подобни. Затова ви съветваме, когато влагате в инвестиционно злато, винаги да се запознавате с цените.

Издаване на сертификат от дилъра за инвестиционното злато

Ако трябва да запомните нещо, това е, че само рафинериите и монетните дворове са способни да издават сертификати за инвестиционно злато. Бъдете предпазливи с дилърите, които предлагат свои сертификати, тъй като те не притежават реална стойност и не доказват автентичността на продуктите.
 
Без отстъпки

Реномираните дилъри могат да предлагат отстъпки на своите клиенти, когато инвестират в по-голямо количество злато. Те са под формата на процентно намаление от стойността или чрез допълнително количество злато. Ако търговецът откаже отстъпка при по-голям брой продукти, това може да се окаже лош знак.
 
Отказ от продажба или купуване

В случаите, в които пазарната цена на златото варира, някои търговци могат да откажат да ви продадат или откупят злато. Причината е в потенциалната загуба за търговеца. Честните дилъри трябва да дават възможност на клиентите си да извършват сделки по всяко време, независимо от цените на златото в този момент.

Много ниски цени за злато, което не е в наличност

Пазете се от търговци, които предлагат злато на изключително ниски цени. Тази тактика се използва за привличане на клиенти, но често се предлагат алтернативни или налични продукти, които са по-скъпи. В тази ситуация обикновено дилърът казва, че инвестиционното злато на ниска цена е свършило.
 
Търговецът изкупува само малки количества злато

Всички дилъри трябва да третират инвестиционното злато еднакво, независимо от неговото количество. Ако някой ви откаже да откупи по-големи кюлчета или голям брой монети, това е знак да преосмислите съвместната си работа с този търговец.

В заключение, важно е да се информирате добре и винаги да сте бдителни, когато инвестирате. Доверявайки се на реномиран дилър на злато, вие ще избегнете тези нелоялни практики и ще гарантирате сигурната си инвестиция в благородния метал.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Pariteni.bg