Дефицит на медийна свобода у нас отчита Балкански барометър
Дефицит на медийна свобода у нас отчита Балкански барометър / снимка: БГНЕС
Дефицит на медийна свобода у нас отчита Балкански барометър
75866
Дефицит на медийна свобода у нас отчита Балкански барометър
  • Дефицит на медийна свобода у нас отчита Балкански барометър

Ограничение на медийната свобода, политически и икономически зависимости, липса на прозрачност на медийната собственост, автоцензура и натиск върху журналисти, регистрира през 2013-2014 г. изследване на Фондация „Медийна демокрация" върху българската медийна среда. Изследването е наречено Балкански медиен барометър и е част от серия проучвания на Фондация „Фридрих Еберт" върху свободата на медиите в Босна и Херцеговина, Македония, Албания и България.

Проучването се прави върху групи от журналисти, специалисти и представители на гражданското общество, които дават оценка върху различни проблемни сфери на медийната среда във всяка една държава, включена в изследването. България прави за втори път подобно проучване, обясни Орлин Спасов, изпълнителен директор на Фондация „Медийна демокрация". Той представи някои от изводите в доклада за България.

"Във фокуса на критиките продължават да стоят дефицитът на медийна свобода, свързан с политически и икономически зависимости на медиите, продължаваме да имаме проблема с липсата на достатъчно прозрачност в медийната собственост, с недостига на качествено медийно съдържание, блокираната саморегулация", каза Спасов.

Сред положителните тенденции, откроени в изследването, той посочи разрастващата се география на алтернативните информационни източници в интернет. Отчита се позитивно фактът, че през последните години нараства значението на блоговете, на независимите информационни сайтове, отчита се значението на Фейсбук като важен информационен канал, като всичко това води до по-голяма роля на тези източници при формиране на общественото мнение в страната, коментира Спасов.

Медийният барометър не е просто проучване за събиране на информация, а инструмент за медийни реформи, каза Регине Шуберт, директор на бюрото на Фондация „Фридрих Еберт" в България.