Децата спират да четат в тийнейджърска възраст
Децата спират да четат в тийнейджърска възраст / снимка: БГНЕС, архив

Интересът на децата към книгите се губи в тийнейджърска възраст. Според проучване сред 1755 родители и ученици за техните читателски навици, колкото повече децата порастват, толкова по-малко време отделят за четене, информира lira.bg.

Само 17% от тийнейджърите на възраст между 15 и 17 години четат редовно за удоволствие. При децата между 6 и 8 години процентът е много по-висок - 54. Той намалява с годините - 43% при тези на възраст 9-11 години и 24% при 12 до 14-годишните.

За сметка на това децата започват все по-често да посещават социалните мрежи. При възрастовата група 15-17 76% посещават социалните мрежи и 80% влизат в интернет през смартфон. При децата на възраст от 6 до 8 години - съответно 4% и 19%.

Когато се съберат резултатите от всички възрастови групи, се оказва, че 71% от децата знаят, че трябва да четат повече за удоволствие. Същият е процентът и при родителите.

Попитани какви книги предпочитат, децата избират най-често такива, които ги карат да се смеят, следват провокиращите въображението и на трето място са историите с герои, с които момчетата и момичетата могат да се идентифицират.

Четирима на всеки 10 родители мислят, че децата им изпитват трудности в намирането на подходящи четива. 33% са на мнение, че те имат нужда от насоки. Родителите на по-големите деца е по-вероятно да не ги е грижа дали те четат книги или не.

Източник: БГНЕС