България първа приложила ултразвука за лечение на доброкачествени тумори на гърдата
България първа приложила ултразвука за лечение на доброкачествени тумори на гърдата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България първа приложила ултразвука за лечение на доброкачествени тумори на гърдата
53471
България първа приложила ултразвука за лечение на доброкачествени тумори на гърдата
  • България първа приложила ултразвука за лечение на доброкачествени тумори на гърдата

България първа в света е приложила ултразвуков метод за лечение на доброкачествени тумори на млечната и на паращитовидната жлеза. Това увери доцент Русанка Ковачева от Университетската болница по ендокринология. Чрез новата технология, която експертите наричат „Скалпела на бъдещето", размерът на туморните образувания би могъл да се намали с до 80 процента без това да окаже някакви странични ефекти на организма. До момента за лечение на фиброаденоми на млечната жлеза (доброкачествено образование на гърдата) технологията е приложена само на 11 пациенти у нас и едва на пет във Франция.

Лечението с високоинтензивен фокусиран ултразвук е алтернатива на хирургичното, обясни д-р Русанка Ковачева. За да се излекува пациентът чрез новата технология, той трябва да отговаря на определени условия - образуванието задължително да е доброкачествено и да е с размер до 3 сантиметра. За премахване на по-големи тумори според ендокринолозите вече е нужна операция.

„Ние сме си поставили за цел да лекуваме с този метод фиброаденома на млечната жлеза. Приложението му при щитовидната жлеза също е много перспективно, защото там над 20 процента от хората имат възли в щитовидната жлеза и голяма част от тях биха могли да се възползват от този вид лечение". Процедурата е амбулаторна, а продължителността й е половин ден. За първи път е била приложена у нас преди година, като с процеса на времето след лечението се е наблюдавало непрекъснато намаляване на размера на тумора, увери още Ковачева.

„За времето, за което сме наблюдавали нашите пациенти, то е между един месец и година, резултатите са следните: 20 процента намаляване в размера на тумора на първия месец, 50 процента - на третия месец, над 60 на сто - на шестия и над 70 процента намаляване на дванайстия месец".

По думите на Ковачева, за да бъде популяризиран методът у нас, трябва първо здравните власти да се убедят в неговата ефективност. Когато това се случи и лечението бъде реимбурсирано, то ще бъде достъпно за всеки.