Акад. Марков: Сателитният синдром е траен в нашата външна политика
Акад. Марков: Сателитният синдром е траен в нашата външна политика / снимка: БГНЕС
Акад. Марков: Сателитният синдром е траен в нашата външна политика
79183
Акад. Марков: Сателитният синдром е траен в нашата външна политика
  • Акад. Марков: Сателитният синдром е траен в нашата външна политика

Решението на европейски лидери да бойкотират честванията в Москва на 9 май, когато ще бъде отбелязана 70-тата годишнина от края на Втората световна война, е връщане към духа на Студената война. Това коментира в интервю за Дарик историкът акад. Георги Марков. България се очаква също да няма свой официален представител на военния парад на 9 май. Историкът напомни, че днешният Европейски съюз се създава върху развалините на войната и че без Деня на победата днес Европа щеше да бъде друга.

През май се очаква да излезе втората част на книгата на Георги Марков за Втората световна война - книга, която е написана от гледната точка на победените, като засяга и военните престъпления на победителите.

„За съжаление, сателитният синдром е траен в нашата външна политика от Освобождението до днес и това продължава, тъй като ние залагаме само на една велика сила и смятаме, че като нея няма друга на света", изрази мнение акад. Марков.

„Това беше Русия, след това заложихме на Съветската империя - непобедима, легендарна, и тя изчезна. Заложихме на Кайзеровия райх, „прусаци на Балканите" бяхме през Първата световна война и след това Третия райх. И сега сме заложили на Чичо Сам, което е много тревожно за Съединените щати", коментира акад. Марков.

Според него не е случайно, че „Путин ни удари шамара" в Анкара. „Много унизително и болезнено за мен, защото исторически възстановяването на нашата държава и на балканските страни е в резултат на сблъсъка между двете империи - Руската империя се издига, а Османската империя залязва. Те се събраха в Анкара и решиха да ни накажат. Виждате сега как ще ни заобиколят. Сега има едни закъснели стамболовисти, които се оглеждат много подозрително, като кажеш нещо на руски език. Аз обичам руските песни. „А, бе - казва - ти как може да слушаш руски песни". Аз слушам и Бийтълс", коментира историкът.

По повод бойкота на честванията по случай 70-тата годишнина от края на Втората световна война в Москва, акад. Марков каза, че се „връщаме към духа на Студената война". Той си спомни, че след нахлуването на съветската армия в Афганистан през 1979 година, бойкотирахме Олимпиадата в САЩ. През 1984 година пък Западът бойкотира Олимпиадата в Москва. „Това е пак политизиране на историята", казва акад. Марков.

Той сподели, че втората част на "Друга история на най­-голямата война" ­ „Светът в пламъци", ще излезе през май, но вече е бил атакуван от свой колега от НБУ, че си е позволил да посегне на Уинстън Чърчил. „Защото доказвам, че Чърчил е един военнопрестъпник като Хитлер, но той е победител военнопрестъпник и затова победителите не ги съдят. Нещата се повтарят както преди 1989 година. Автоцензурата е най-страшната цензура, никой не може да ви освободи, дори американската армия от нея", казва той.

Чуйте цялото интервю