В началото са 10-15 отличия. Главно купи, завоювани в осем дисциплини. Една сравнително голяма стая във Военния клуб на бул. Руски, а от 1967 г. до наши дни – на стадион „Българска армия“. 1054 отличия от 28 вида спорт. Казват, че подобна колекция не съществува никъде по света. Тя може да бъде видяна само тук… в Музея на спортната слава на ЦСКА.

Музея на спортната слава на ЦСКА

Успехите на Обединените спортни клубове на ЦСКА растат все повече. Дотолкова, че достигат 36 вида спорт. В периода от 1970-а до 1985 г. спортистите на ЦСКА са ненадминати. Клубовете се радват на най-много олимпийски и балкански шампиони. Футболният отбор не пропуска година, в която да не е шампион или вицешампион. И някъде там, между успехите и последвалата гордост, дисциплините намаляват, а музеят замира.

Така е близо десет години. За да дойде 9 септември. Но в 2002 г. новият-стар музей отново отваря врати. Първи са ветераните – участници в шампионския отбор, спечелил футболната титла през 1948-а

Днес може да го посети всеки. Входът на музея е свободен за тези, които искат да се докоснат до историята на Централния спортен клуб на армията. Или казано простичко – ЦСКА.

Ракетата на Мануела Малеева, жълтата фланелка на колоездачната легенда Ненчо Христов, шпайковете на Христо Марков.
Футболните трофеи на армейците посрещат всеки посетител още с първите му крачки и го отвеждат на емоционално пътуване из историята и корените на ЦСКА. Няколко купи привличат вниманието със своето екзотично присъствие. „Мохамед V“ – от Мароко, спечелена през 1967 г. Две купи от Палма де Майорка. Едната – спечелена през 1971 година след 2:0 над Атлетико Мадрид, а другата – година по-късно с 1:0 срещу Барселона. Преходната кристална купа на Футболния съюз. ЦСКА я печели девет поредни години. Съвсем заслужено оригиналът е притежание на музея.

Славните витрини пазят специално място и за футболните отличия на Иван Колев, Димитър Пенев, Стойчо Младенов и Христо Стоичков. Златната обувка на Камата и копие на златната му топка от 1994-а са сред най-ценните експонати в музея. Важно място в експозицията заема и орденът „Стара планина“ I степен, който прави Димитър Пенев един от първите спортисти, носители на това престижно за страната ни отличие.

Голяма част от останалите 1054 червени отличия не намират място във витрините на музея и чакат своя миг на слава. За всичко това се грижи един човек, който може да сложи знак за равенство между своето име и името на клуба. Александър Манов – доайен в спортната журналистика и дългогодишен пресаташе на клуба. Вече 20 години е директор на Музея на спортната слава на ЦСКА.