В лабораторията на LanzaTech в предградията на Чикаго бежова течност бълбука в десетки стъклени вани. Сместа включва милиарди гладни бактерии, специализирани да се хранят със замърсен въздух - първата стъпка в система за рециклиране, която превръща парниковите газове в използваеми продукти.

Благодарение на лицензионните споразумения, новите микроорганизми на LanzaTech вече се използват за търговска употреба от три китайски фабрики, превръщайки отпадъчните емисии в етанол. След това този етанол се използва като химически градивен елемент за потребителски артикули като пластмасови бутилки, спортни облекла и дори рокли, чрез връзки с големи марки като Zara и L'Oreal.

„Не бих си помислил, че 14 години по-късно ще имаме коктейлна рокли, направена от стоманени отпадъци“, каза микробиологът Майкъл Копке, който се присъедини към LanzaTech година след основаването.

LanzaTech е единствената американска компания сред 15 финалисти за Earthshot Prize- награда за принос към опазването на околната среда. Наградата е учредена от британския принц Уилям и телевизионния оператор Дейвид Атънбъроу.

Петима победители ще бъдат обявени в петък. Към днешна дата LanzaTech казва, че е запазила 200 000 метрични тона въглероден диоксид извън атмосферата, като същевременно произвежда 50 милиона галона (190 милиона литра) етанол. Това е малка капка, когато става въпрос за действителните количества, необходими за борбата срещу климатичните промени, признава Копке. Но след като е прекарала 15 години в разработването на методологията и доказването на нейната широкомащабна осъществимост, сега компанията се стреми да разшири амбицията си и да умножи броя на участващите фабрики. „Ние наистина искаме да стигнем до момент, в който да използваме само надземния въглерод и да го запазим в обращение“, казва Копке – с други думи, да избягваме извличането на нов нефт и газ.
БГНЕС, АФП