Три дни търсиха изчезнал сокол в Кубратско, не го намериха
Три дни търсиха изчезнал сокол в Кубратско, не го намериха / www.sxc.hu, doc_
Три дни търсиха изчезнал сокол в Кубратско, не го намериха
23232
Три дни търсиха изчезнал сокол в Кубратско, не го намериха
  • Три дни търсиха изчезнал сокол в Кубратско, не го намериха

50 на 50 е вероятността изчезналият унгарски сокол да е жив, съобщи след тридневна експедиция в община Кубрат орнитологът от Българското дружество за защита на птиците д-р Петър Янков. Птицата е обект на научно изследване от унгарски природозащитници, снабдена е със сателитен предавател, който заглъхнал на 17 октомври.

Предавателят, поставен на деветмесечния ловен сокол на име Карсци, е голям колкото кибритена кутийка, има и 10-сантиметрова антена, показахме подобно съоръжение, както и снимки на сокола, на земеделци от Кубратско, но никой не го е виждал - обясни орнитологът д-р Петър Янков.

Устройството съобщава на унгарските природозащитници къде се намира обектът на научното им изследване. Те проследяват миграцията на ловните соколи, които са вписани в Световната Червена книга. Карсци е отлетял преди няколко месеца от родната Унгария, преминал през Полша и Беларус, достигнал е до Воронеж и полетял обратно през Украйна, Румъния и България. В Кубратско, където има изкуствена гнездилка, се задържал близо месец, което не се е случвало за толкова голям период.

Последният сигнал от предавателя на сокола е от 17 октомври, мястото, откъдето идва, е нива между селата Савин, Севар и Мъдрево. През отминалите три дни районът бе обходен от трима български орнитолози, които сътрудничат на унгарските си колеги по проект, финансиран от Би Би Си и Европейския съюз.

Вероятността Карсци да е жив е 50 на 50, заяви след приключване на търсенето д-р Янков. Едната вероятност е повреда на предавателя, останалите - нападение от хищник, отстрел от бракониер, поглъщане на отрова за полски мишки. По време на издирването се появила и още една версия. По далекопровод в продължение на 5-6 км. имало тела на мъртви птици - мишелови, керкенези, един щъркел. Карсци обаче не бил открит и там.