Песъчливо-глинената почва на швейцарските Алпи е перфектното място за отглеждане на шафран. Корените му тук са още от 15 век. Ремигиус Пфафен разказва най-скъпоценната подправка на света. Вижте във видеото на Deutsche Welle.

Есента е най-напрегнатото време за Ремигиус, защото сега се прибира реколтата и всеки цвят се бере по отделно. Той цял живот се е занимавал с това. Също както и неговите предци. Още като малко момче е помагал при беритбата на шафрана.

шафран
iStock/Getty Images

"При брането трябва да се внимава много. Първо цветът се натиска леко надолу и после се откъсва", казва той.

От 130 000 цветя се добива един килограм шафран. Подправката се отглежда обикновено в по-топли региони на света, но климатът в швейцарското планинско селце Мунд е много специален. Това е единственото място в Европа, където растението вирее на такава надморска височина.

шафран
NOVA

"Трябва ти топло, жарко лято, но и студена зима с много сняг. В типичните региони за отглеждане на шафран - като Кашмир, Пакистан или Иран, са налице сходни климатични условия - и там има сурови зими и горещи лета", казва Пфафен.

Той иска да опази тази старата традиция и  също и да запали младите хора за нея.

В швейцарското селце Мунд има специална опознавателна пътека, която обяснява тайните на беритбата. Селото на шафрана истински се гордее с историята си и вече се е превърнало в туристическа атракция.

"Когато се купува шафран, трябва непременно да се внимава да не е на прах, а да съдържа нишки. И второ - цветът трябва да е виненочервен", казва Пфафен.

След беритба шафранът се държи два дни на тъмно. При сушенето нишките губят четири пети от теглото си. А това означава, че целият труд губи накрая огромна част от стойността си. Затова не е никак чудно, че шафранът е толкова скъп.

В Мунд добиват годишно едва 4-5 килограма шафранови нишки, но усилието си струва - вкусът на швейцарския шафран е неповторим.

"Нашият шафран има уникален вкус, защото е култивиран по специален начин. Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат на същото поле, на което расте и зимната ръж", добавя Пфафен.

Някои познавачи дори твърдят, че шафранът, отглеждан на най-високо разположените поля в Европа, е най-добрият в света.
Deutsche Welle