Път от кожени палта, гъши дроб, черен хайвер, трюфели или стриди
Път от кожени палта, гъши дроб, черен хайвер, трюфели или стриди / снимка: morguefile.com

Властите в Русия продължават да не могат да се преборят с ширещата се корупция в страната. Илюстрация за мащабите на този феномен е изследване направено от руското издание на списание „Ескуайър", пише британският вестник „Дейли телеграф".

Корупцията превръща строежа на  пътища в Русия в изключително скъпо начинание. Така например 50-километрова отсечка от магистрала, построена за зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., е погълнала огромна сума, равняваща се на 4,9 млрд. британски лири, установило изследването на руското издание на списание „Ескуайър". Изчисленията показват, че за тези пари същият този участък е можело спокойно да бъде покрит с 20-сантиметров слой гъши дроб или с 5-сантиметров пласт трюфели. Същият участък би могъл пак за тези пари да бъде застлан и с пласт стриди, черен хайвер или кожени палта.

В Русия правителството и градските власти имат практиката да взимат големи рушвети, за да възложат поръчки за строежа на пътища. Строителните фирми пък от своя страна надуват цената на строителните материали, вложени в обекта, подправят данните за цената на труда на работниците и си присвояват пари от държавните фондове, припомня в. „Дейли телеграф" по повод проучването на руското издание на списание „Ескуайър".

Във връзка със същото проучване руски представители казаха, че въпросната отсечка от пътя излиза толкова скъпа, защото включва тунели и мостове високо в планината. Въпреки тези аргументи специалисти казват, че  цената на участъка пак е прекалено висока, допълва БТА. Неотдавна руският президент Дмитрий Медведев призна, че неговата кампания за борба с корупцията е дала малки резултати.