Прозяването охлажда мозъка
Прозяването охлажда мозъка / снимка: BGNES

Прозяването е не просто само симптом за скука или сънливост, но и сложна операция за регулирането на температурата на мозъка, твърдят американски учени.

Според професор Ендрю Гелъп от Университета на щата Ню Йорк човешкият мозък напомня компютър и “прегрявайки” - започва да работи лошо и предизвиква прозяване, което осигурява притока на кръв и по-студен въздух, пише БГНЕС.

Резултатът е подобряване на функционирането на мозъка. Ученият твърди освен това, че въпреки широко разпространеното мнение, прозяването на води до заспиване, а напротив помага да се прогони съня и да се ободри организма. Учените отдавна се опитват да отговорят на въпроса защо човек се прозява.

Не по-малко интересна е и друга загадка – защо прозяването е толкова “заразително”. Гелъп и неговият екип смятат, че са открили отговорите. Според учените корените за това се крият още в доисторическото минало. Тогава членовете на племето винаги са били нащрек и сладкото прозяване на един от тях е било сигнал, че губят бдителност и трябва да се ободрят. И днес когато човек се “заразява” от прозяването на другия, той неволно повтаря изработения в древността “ритуал”.