/ БГНЕС
Сондата "Паркър", която бе изстреляна миналата година, доближи короната на Слънцето - най-външния слой от атмосфератата му, и откри един "учудващо хаотичен свят", предаде Франс прес.

"Установихме съвсем неочаквани неща. Оказа се, че скоростта на слънчевия вятър се променя. Понякога се увеличава със 100-150 км/сек. Това е много странно“, заяви един от ръководителите на изследването Матийо Бертомие от Френската лаборатория за физика на плазмата.

Сондата "Паркър" на НАСА е с размери на автомобил и е защитена с дебел термичен щит. Става въпрос за създадената от хора конструкция, която се е доближила най-много до Слънцето.

Главната тайна на Слънцето вече е разкрита
 

"От десетилетия се надяваме да разкрием тези загадки", заяви ръководителката на мисиите на НАСА за изследване на Слънцето Никола Фокс.

Първите наблюдения на сондата са използвани в четири изследвания, резултатите от които са публикувани в сп. "Нейчър". Те разкриват свят, който учени от университета на Мичиган окачествиха като изключително хаотичен.

"Бяхме шокирани, когато констатирахме до каква степен слънчевата корона е различна при наблюденията й отблизо", отбеляза Джъстин Каспър от университета на Мичиган.

НАСА показа Слънцето, сияещо с необичайна светлина (ВИДЕО)
 

От изстрелването й на 12 август 2018 г. сондата "Паркър" лети стремглаво към Слънцето.

Целта й е да бъде намерен отговор на въпроса какво затопля слънчевата корона.

Най-външният слой от атмосферата на Слънцето е 200 пъти по-топъл от повърхността му.

Магнитното поле на Слънцето може скоро да се "преобърне"
 

Тази топлина не може да е генерирана от светилото, защото в съответствие с природните закони колкото повече се отдалечаваме от източника на топлина, толкова повече температурата спада.

"Следователно слънчевата корона намира начин сама да се затопли", поясни Алексис Руяр от Френския център за научни изследвания.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА