Народните наименования на билката репей - биволска допуша, лепен, лепѝлка (плодчетата се „залепват“ за дрехите), лепка, репел.

Билката репей е тревисто растение с дебел вретеновиден разклонен корен. Стеблото му е висока, изправено и разклонено. Притежава цветни едри кълбести кошнички, които се събират в едро съцветие. Плодовете на репея са тъмнокафяви петнисти. Цъфти юни - октомври. И се бере август-октомври. Расте по изоставени места, край пътища, жп. линии, селища и храсталаци. Репеят е разпространен из цялата страна от низините до към 1500м. надморска височина. Среща се почти в цяла Европа. Каналът "Баба знае"  във vbox7 разкрива магическите свойства на корена от репей.

репей
iStock/Getty Images

Изсушените обелени корени от репей отвътре са сивожълти. При напречен разрез те са с лъчист строеж и бяла сърцевина и твърди. Миризмата им е тежка, а вкусът — слизест и неприятно сладникав, а после горчив. Корените на репея имат различни приложения. 

репей
iStock/Getty Images

Като основна причина за полезното действие на корена от репей се посочва високото съдържание в него на танини, фитостероли и важни етерични масла. С тях се асоциира силното му антиоксидантно действие както и още няколко здравословни свойства на репея.

Билките, които всеки може да отглежда

Клинични проучвания върху тъканни проби показват, че тинктури от репей действат добре за нормализиране на много високи нива на кръвна захар. Единствен недостатък е, че ефектът настъпва бавно в сравнение със стандартните лечебни подходи.

Коренът от репей има антибактериално действие и унищожава финия биофилм от бактерии върху инфектираните зони на кожата.

Способността на корена от репей да убива някои бактерии е причина в китайската и алтернативната медицина като цяло билката да се препоръчва като средство за периодична детоксикация на тялото чрез пречистване на кръвта. В подкрепа на тази му употреба действа и диуретичният ефект на корена от репей, стимулиращ образуването на урина и отделянето на събраните в тялото токсини чрез нея.

Извлекът от репей стимулира разрастването на нови съединително-тъканни клетки и в тази връзка ускорява зарастването на язвения дефект при язвената болест.
От друга страна, билката оказва известно противомикробно действие, препоръчва се използването ѝ при рецидивираща фурункулоза.

Запарка от репей е сред най-популярните средства за укрепване на косата и против косопад. Маската се приготвя от корените на репей. Препоръчва се в случаи на силен косопад, поява на пърхот, цъфнали краища, както и сух скалп и наличие на сърбеж.