/ iStock/Getty Images
Изследователи от Чили и Аржентина са открили на юг в чилийската част на Патагония зъб, принадлежал на бозайник, живял преди 74 милиона години, предаде ДПА.
Рядката находка е най-старата в тази част на страната, съобщават от Чилийския антарктически институт.

Учените са се натъкнали на миниатюрния зъб, принадлежал на древен бозайник от вида Magallanodon baikashkenke, при разкопки в близост до националния парк Торес дел Пайне в отдалечена част на Патагония. Според учените дребният бозайник е обитавал южната част на региона по време на периода късна креда, заедно с динозаври, крокодили, костенурки и птици.


 
Представителите на вида са спадали към отдавна изчезнала група бозайници, известна като Gondwanatheria. Александер Варгас от Чилийския университет описва древното създание като "еволюционен трамплин" между снасящите яйца бозайници като птицечовката и двуутробните бозайници.

Специалистът допълва, че макар при Magallanodon baikashkenke да са еволюирали зъби като на гризач, животното не е спадало към този разред.
Останки от бозайници от групата Gondwanatheria от периода креда са изключително редки, особено в тази част на страната, отбелязват от Чилийския антарктически институт.
БТА