/ ThinkStock/Getty Images
Индонезийският авиодиспечер, който отказа да напусне поста си, докато не изведе успешно във въздуха излитащ пътнически самолет по време на мощния трус в петък, бе обявен посмъртно за герой, съобщава АФП.
 
21-годишният Антониус Гунаван Агунг бил на смяна в контролната кула на летището в Палу "Мутиара", когато остров Сулавеси бил разтърсен от първите трусове. Колеги на младия мъж разказват, че той отказал да напусне поста си докато пътническият самолет на „Батик Ер”, който в момента насочвал по пистата, не излети.

28 септември: Цунами удари индонезийски градове след силно земетресение
 
„Когато удари мощният трус той тъкмо даваше разрешение на пилота на „Батик Ер” за излитане. Изчака да види как машината успешно излита и едва тогава напусна контролната кула”, заяви Йоханес Хари Сираит, говорител на „ЕрНав Индонезия”.
 
След излитането на полет 6231 трусовете станали дори по-силни и кулминацията настъпила със земетресението от 7,5 по Рихтер и последвалата го над два метра вълна цунами. Заради мощното разтърсване на земните маси се наложило младият авиодиспечер да скочи от покрива на 4-етажната кула. Той счупил крак и получил множество вътрешни травми при падането. Макар да бил веднага откаран в местна болница, където получил първа помощ, Агунг починал от нараняванията си преди пристигането на хеликоптера, който трябвало да го откара в по-добре оборудвана болница за операция.

Жертвите след трусовете и цунамито в Индонезия станаха над 800
 
От „ЕрНав Индонезия” заявиха, че в знак на почит към героизма на младия мъж той ще бъде повишен посмъртно в длъжност с два ранка.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук