Ако газираната напитка без захар или нискокалоричният бонбон ви се струват твърде добри, за да са истина, това е така, защото понякога не са. През последните години проучванията на изкуствените захари ги свързват с всичко - от повишен апетит до рак. И макар че захарният алкохол еритритол обикновено се смята за една от по-здравословните изкуствени захари, наскоро той беше свързан и с по-висок риск от инсулт.
Сега нови изследвания показват, че отрицателното въздействие на еритритола върху здравето може да е още по-дълбоко. Проучването, което е представено на Американската среща на върха по физиология през 2025 г., установява, че подсладителят може да задейства промени в клетките, които могат да повишат риска от сърдечен удар и инсулт.
Еритритолът се съдържа в огромен брой храни без захар, което повдига въпроси за това доколко безопасна е консумацията на този подсладител. Ето какво двама водещи лекари и диетолог искат да знаете за подсладителя и потенциалните рискове, които той представлява за вашето здраве.
За целите на проучването изследователите третират клетките от малките кръвоносни съдове в мозъка (известни като мозъчни микросъдови ендотелни клетки) с еритритол. Те откриват, че клетките, които са били изложени на количеството подсладител, съдържащо се в една порция напитка, са имали по-високи нива на оксидативен стрес. (оксидативният стрес е дисбаланс в организма, който може да увреди клетките, да доведе до стареене и да повиши риска от рак и други заболявания).
Изследователите откриват също така, че клетките, изложени на еритритол, произвеждат по-малко азотен оксид, който е съединение, подпомагащо разширяването на кръвоносните съдове. По-ниските нива на азотен оксид могат да нарушат притока на кръв, да затруднят разширяването на кръвоносните съдове и да увеличат риска от сърдечен удар и инсулт.
„Решихме да изследваме еритритола, защото той е широко разпространен на пазара и се консумира като „безопасна“ алтернатива на захарта“, казва Обърн Бери, водещ автор на изследването и дипломант в Университета на Колорадо в Боулдър. „Появяващите се данни обаче свързват приема на еритритол с повишен риск от сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти, особено исхемичен инсулт. Въпреки тези асоциации преките биологични ефекти на еритритола върху функцията на мозъчните ендотелни клетки, която е от решаващо значение за поддържане на мозъчно-съдовото здраве, са слабо проучени“.
Еритритолът е нискокалоричен заместител на захарта, обяснява Скот Кийтли, съсобственик на Keatley Medical Nutrition Therapy. Той е популярен, тъй като не влияе толкова силно върху кръвната глюкоза и нивата на инсулина (хормон, който помага за отвеждането на глюкозата до клетките, за да се използва за енергия), колкото трапезната захар.
„Често се продава като „естествен“ заместител на захарта поради по-ниския си гликемичен индекс и минималното си съдържание на калории“, казва Кийтли.
Въпреки че се смята за безопасна в умерени количества, експертът заяви, че има все повече изследвания, които показват, че може да не е напълно без риск, особено когато се консумира в по-големи количества.