Силикон, бразилски лифтинг, филър в устните – когато става за пластична хирургия, звездите обикновено не пестят средства, за да получат възможно най-впечатляващата (и дори шокираща) визия. Това обаче изглежда е на път да се промени, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7.

През изминалата година все повече нашумява терминът „undo-plasty“, чиито груб превод на български е нещо като „развали-хирургия“. Традиционно фразата се отнася за пластичните операции, целящи да поправят предишна сгрешена процедура (като кофти ринопластика), но днес изразът най-често описва процеса по „отмяна“ на предишни модификации (чрез изваждане на импланти, например) дори и без наличието на очебиен недостатък. 

Пионери в undo-plasty тренда са известни имена като Ким Кардашиян и британската инфлуенсърка Моли Мей (известна с участието си в риалитито „Love Island”). През последните месеци стана очевидно, че Ким е намалила размера на легендарните си задни части – факт, който накара мнозина да заключат, че е премахнала част от филъра в тях. Промяната отбеляза и окончателния край на „slim-thick” ерата, или иначе казано – екстремната фигура тип пясъчен часовник. Моли пък публикува в цял влог, посветен на разграждането на хиалурона в устните ѝ.
 

На пръв поглед undo-plasty модата изглежда като триумф на естествените пропорции и e считана от мнозина за добра новина. Други обаче са по-скептични.

Процедурите на Ким и Моли предизвикват коментари, че новият идеал за красота не е напълно естествен, а просто изисква по-дискретно направени модификации. Фенове смятат, че Ким още има филъри в задните части, и само е намалила количеството им: крайният резултат е визия, която изглежда като дело на природата, но все пак изисква намесата на скалпел. 

Психолози предупреждават, че подобен „почти естествен“ идеал за красота може да се окаже пагубен за самочувствието на неинформирани фенове. Никой не смята пропорциите на Памела Андерсън или Златка Райкова (например) за естествени, но мнозина вярват, че обаятелната красота на Бела Хадид и Ариана Гранде е плод само на добри гени – нищо, че и двете имат по половин дузина пластични операции. Това може да доведе до чувство на неадекватност у мнозина, които се чудят защо природно не изглеждат така.
 

С други думи, undo-plasty вероятно ще доведе не до залез в пластичната хирургия, а до бум на дискретно направените операции. Дали това ще е за добро или за лошо, предстои да разберем.