Баварците издигат Бруно в култ
Баварците издигат Бруно в култ / netinfo

Мястото, където бе убит кафявият мечок, наречен от германските медии Бруно, се превръща в обект на поклонение сред любителите на животни. Това започва вече да дразни католическата църква в Бавария, съобщи ИТАР-ТАСС.

Преминал в Тирол от Алто Адидже в Италия, Бруно вилня близо две седмици на австро-германската граница, като изтреби над 20 овце, множество птици и зайци, и опустоши голям брой пчелни кошери. Стокилограмовото животно - първата кафява мечка, появила се в Германия от 170 години насам, не бе наранило човек.

Още не достигнал зряла възраст, Бруно бе застрелян от ловци в Бавария на 25 май след безплодни опити да бъде заловен жив. На мястото сега се издигат два кръста, чиито снимки днес помества германският печат. Единият е обвит с траурна лента и носи простичкия надпис "Мечокът Бруно - 2006 година". Притиснало се до подножието му, там лежи кафяво плюшено мече с разперени лапи. На другия кръст с изображение на разпнатия Спасител е изписана само една дума - "Бруно".

Според мнозина основен виновник за гибелта на Бруно е баварският министър на околната среда Вернер Шнапауф. Той отхвърли искането на опозицията в местния парламент да разкрие самоличността на ловците, убили мечока "емигрант" от Италия в Бавария, посочва агенцията и отбелязва, че Бруно всъщност се е появил на бял свят в рамките на проект за развъждане и интегриране на мечки в живата природа.

Шнапауф отказа да съобщи с какво оръжие е било убито горкото подрастващо мече и колко пъти е стреляно по него. Местни наблюдатели не изключват, че нова "жертва на ловците" може да стане политическата кариера на самия министър, чието поведение в сложната ситуация около патилата на Бруно би подхождало по-скоро на вътрешен министър, а не на човека, който отговаря за опазването на околната среда. Баварските социалдемократи са внесли в прокуратурата жалба срещу анонимния ловец, убил мечката, чието тяло впрочем настояват да получат италианците като "сънародници" на Бруно, добавя ИТАР-ТАСС.

В скандала около смъртта на мечока, който стремително се превръща в обект на култ, вече се намеси и католическата църква, традиционно заемаща солидни позиции в Бавария. Пресаташето на мюнхенския епископат Винфрид Рьомел заяви, че разбира скръбта на хората, опечалени от смъртта на Бруно. Той обаче изтъкна, че все пак става дума за мечка, а не за човек. Кръстове се издигат тъм, където са умрели или са погребани хора, внимателно припомни той на своите съотечественици, натъжени от смъртта на Бруно.