Загадъчен лидер на Ал Кайда в Сирия остава в сянка
Загадъчен лидер на Ал Кайда в Сирия остава в сянка / БГНЕС

Преди да оглави свързана с Ал Кайда група, една от най-страшните радикални формации във войната срещу режима в Сирия, той е бил учител по класически арабски, боец срещу американските войски в Ирак, издигнал се бързо в редиците на глобалната терористична мрежа. За Абу Мохамад ал Голани, човекът, който стои начело на екстремистката група "Джебхат ан нусра", не се знае почти нищо друго, включително къде се намира в момента и дали е още жив.

"Самоличността му наистина е почти загадка", казва анализаторът в Центъра за изследване на тероризма и въстанията на Ай Ейч Ес "Джейнс" Чарлз Листър. Сирийските държавни медии съобщиха миналата седмица, че Голани, известен и като емирът на "Джебхат ан Нусра", е бил убит в битка за крайбрежно укрепление на правителството на сирийския президент Башар ал Асад. Но бунтовниците отричат, определяйки информацията като пропаганда.

Голани е толкова загадъчен, че никой не може да каже със сигурност какво е истинското му име. "Ал Голани" е военно прозвище, указващо, че той е родом от окупираните от Израел Голански възвишения. Роден в Сирия, той се присъединява към бунтовническото движение след като се преселва в Ирак, твърдят разузнавачи в региона. Там той израства в йерархията на Ал Кайда и в крайна сметка се завръща в Сирия малко след като през март 2011 година започва въстанието срещу Асад. Листър, който изучава сирийските бунтовнически бригади, казва, че е скептичен към информациите за смъртта на Голани. Ако те са верни, това би предизвикало оживени дискусии във форумите и платформите в социалните мрежи, ползвани от джихадисти.

Въстаническите лидери в Сирия са съгласни. "Не сме забелязали нищо необичайно в редиците на "Джебхад ан нусра", което да наведе на мисълта, че водачът им е убит", казва Ислам Алуш, говорител на ислямистката организация "Джаиш ал ислам" (Армията на исляма), в която са обединени други подобни структури. Служители по сигурността в Ирак, Йордания и Ливан описват 39-годишния Голани като един от главните водачи на Ал Кайда. Според двама високопоставени военни разузнавачи в Ирак той е бил учител по арабски, преди да се пресели в Ирак, където се присъединява към ислямските милиции и в крайна сметка става близък сътрудник на Абу Мусаб аз Заркауи - родения в Йордания лидер на бойната група на Ал Кайда в Ирак.

След като Заркауи беше убит при американски въздушен удар през 2006 година Голани напусна Ирак, остана за кратко в Ливан, където предоставяше логистична подкрепа на бунтовническата група, възприела есктремистката идеология на Ал Кайда "Джунд аш шам", твърдят разузнавачите. Голани се завръща в Ирак, за да продължи борбата, но е арестуван от американската армия и задържан в лагера "Бука" - голям затвор на южната граница на Ирак с Кувейт. В този лагер, където американските войски държаха десетки хиляди предполагаеми бунтовници, той преподаваше класически арабски на други затворници, твърдят разузнавачите, които разговаряха с Асошиейтед прес при условия на анонимност, тъй като споделиха информация от секретни досиета.

След като е пуснат от затвора през 2008 година, Голани възобновява бунтовническата си дейност, този път редом с Абу Бакр ал Багдади, лидерът на Ал Кайда в Ирак - организация, известна и като "Ислямска държава в Ирак". Голани скоро е определен за водач на операциите на Ал Кайда в провинция Мосул. Малко след началото на сирийското въстание Голани се прехвърля на сирийска територия и изцяло подкрепен от Багдади, сформира Фронта "Ан Нусра", за който беше съобщено за пръв път през януари 2012 година.

Един от лидерите на йорданското ултраортодоксално и забранено салафитско движение твърди, че Багдади е изпратил Голани и Абу Джлебин - висш оперативен кадър на Ал Кайда, свързан чрез брачни отношения със Заркауи - да се бият в Сирия, където Голани е провъзгласен за "главен емир" на "Ан нусра", а Абу Джлебин - за емир на южната провинция Дара, където започна сирийското въстание.

Салафитският лидер говори при условия на анонимност, тъй като се бои от полицейско преследване. Под водачеството на Голани "Ан нусра" се превръща в една от най-мощните въстанически групи с предполагаем брой на бойците в страната между 6000 и 7000.

Американският държавен департамент, който през декември 2012 година включи "Ан нусра" в списъка на терористичните организации, твърди, че групировката е поела отговорност за близо 600 нападения, включително самоубийствени атентати, операции с леки оръжия и бомбардировки в големи градове. "Чрез тези нападения "Ан нусра" се стреми да се представи като част от легитимната сирийска опозиция, докато всъщност е опит на Ал Кайда в Ирак да употреби битката на сирийския народ за собствените си злонамерени цели", казват от Държавния департамент.

Голани става известен през април, когато се справя с опит за завземане на властта в "Ан нусра" от Багдади, в резултат на което се разкриват нарастващи противоречия в глобалната мрежа на Ал Кайда. Голани се дистанцира от твърденията, че двете групировки са се слели в една, наречена "Ислямска държава в Ирак и Левант", както твърди Багдади. Вместо това той обяви, че се подчинява пряко на лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири, за когото се смята, че не е съгласен със стремежа на Багдади да слее двете групировки.

Голани заяви, че неговата група ще продължи да използва името "Джебхад ан нусра". В един видеозапис мъжът се врича, че предаността към Зауахири няма да промени поведението на групировката в Сирия. "Казваме на нашите хора в Сирия, че "Джебхад ан нусра" ще продължи да защитава вашата вяра, вашето достойнство и кръв и няма да промени поведението си към вас или други бунтовнически групи", заяви той.

Самият Голани беше включен през май в списъците на Държавния департамент като "глобален терорист със специално назначение". В друг видеозапис Голани заявява, че крайната му цел е свалянето на Асад и установяването на шариата в цялата страна. Въпреки известни търкания с членовете на въстаническото обединение "Свободна сирийска армия", двете страни често действат заедно срещу войските на Асад в районите контролирани от опозицията.

Групата е по-популярна в Сирия от "Ислямска държава в Ирак и Левант", която се състои главно от чуждестранни бойци и е критикувана заради бруталността си и за опитите да наложи строг вариант на ислямския закон в районите под свой контрол. "Ан нусра", напротив, е съставена основно от сирийци, много от които са участвали в битките срещу американските войски в Ирак. Въстаниците признават, че почти нищо не им е известно за Голани. Фронтът "Ан нусра", както и Ал Кайда в Ирак, крие идентичността на висшите си водачи. Йордански служител по сигурността твърди, че истинското име на Голани е известно само на висшия ешелон на Ал Кайда, но че той е познат сред тях като "Ал Шейх ал фатех" (Шейхът завоевател).

Служителят по сигурността говори при условия на анонимност, тъй като не му се разрешава да прави изявления пред журналисти. Търсене в интернет за снимка на Голани намира само една - изображение на млад мъж с брада, облечен в черно бойно облекло. "Трудно е да разберем каквото и да било", казва Алуш. "Той не се показва открито". (БТА)