За пътя на изоставените кученца по софийските улици
За пътя на изоставените кученца по софийските улици / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
За пътя на изоставените кученца по софийските улици
58870
За пътя на изоставените кученца по софийските улици
  • За пътя на изоставените кученца по софийските улици

Няма общински приют, който да може да приюти изоставените малки кученца в София. Места за тях липсват, а съдбата им е или сигурна смърт, или превръщането им в новото поколение софийски бездомни кучета. От началото на юли досега са изхвърлени над 300 малки кученца, а само за една седмица са подадени два нови сигнала за захвърлени кашони с малки кученца. Новият приют в Горни Богров пък вече е приел близо 60 бездомни кучета, но в него не се прибират малките. Това съобщи директорът на общинското предприятие Екоравновесие д-р Манол Нейков.

Поредният нов кашон с изоставени малки кученца е открит миналата седмица в столичния квартал Надежда 4. Сигналът е на Росица Владимирова: „Видях три изоставени кученца в кашон, които спяха на топло. Сигнализирах в Екоравновесие, информираха ме, че ще препратят сигнала в приюта в Горни Богров, който приема малки кученца. От там обаче обясниха, че са предприятие, което се издържа основно със спонсори и няма места. Предложиха ми да ги гледаме някъде един месец, като те да осигурят безплатни първа и втора ваксина. Няма как да ги взема вкъщи и затова отново звънях на Екоравновесие, но ми обясниха, че те не прибират кучета на възраст до 6 месеца", разказва Владимирова.

Според нея така предприятието си осигурява работа. „Въпреки че имам куче, за мен по-хуманно е да се приберат малките кученца и хуманно да ги евтаназират, отколкото да ги мачкат колите по улиците". Кученцата вече са изчезнали, защото са били много шумни и някой ги е преместил зад блока, разказва Росица Владимирова. „Наистина вдигаха шум, защото са малки, отделени от майка си и вероятно някой ги е изхвърлил. Не съм сигурна какво се е случило с тях, но се съмнявам да е нещо добро. Вероятно е най-лошата съдба", споделя още тя.

Вероятно наистина ги е застигнало най-лошото, а тези от тях, които оцелеят, ще станат новите бездомни кучета на София. Това разказва Явор Гечев от „Четири лапи". „Няма идеално решение в този случай. Когато става въпрос за бебета кученца, настаняването им в приют невинаги е добра идея, защото там е опасно за здравето им", обяснява той. За едно малко и неваксинирано куче не е добре да попадне в приют, защото там виреят болести, смята Гечев. „Представете си го като в детска градина, но със смъртоносни болести". От друга страна, приютите са препълнени, обяснява още той. „Някак си напоследък се създаде разбирането, че един приют е като депо или боклукчийска кофа, в която непрекъснато се носят животни и нещо се случва там. Не е така. Хората трябва да са много по-отговорни и да се погрижат домашният им любимец да не ражда, ако не могат да отглеждат поколението му". Напоследък животните не стигат до приюта, защото са изоставени навън, пред блока, на шосето, а напоследък стана модерно да ги изоставят по магистралите, където шансът им за оцеляване е нулев. Това споделя още Явор Гечев и допълва, че хората, които изоставят малки кученца на улицата, не им дават втори шанс по този начин.

В страните от т. нар. културен свят практиката наистина е нежеланите кученца да се оставят в приют, признава Гечев, но тук приютите нямат капацитет за толкова много животни. Той съветва хората, които намират изоставени малки кученца, да се опитат да им намерят крайни осиновители чрез създадените за целта сайтове и организации. Някои изпращат животните за осиновяване в чужбина, където имат по-голям шанс, някои хора пък биха си осиновили животно от улицата, въпреки че няма родословие, казва още той. Такъв сайт е bezdom.info, а „Четири лапи" също имат подобна кампания - „Вземи ме вкъщи", която е точно за прибрани от улицата животни. „Моят личен съвет е хората, които не искат кучета, да не допускат появяването им на бял свят", казва още Гечев.

Превенцията е основното, за което апелира и директорът на Екоравновесие д-р Манол Нейков. Начините според него са два - кастрация или ако е късно - аборт. „Винаги има варианти, с които може да бъде спряна нежеланата бременност при домашния любимец. Най-близкият и доверен ветеринарен лекар може да прекъсне ранната бременност при кучетата със съответните препарати, а при необходимост дори може кучето да се кастрира при ранна бременност, така че да не се допусне раждането и изхвърлянето на тези кучета".

Според д-р Нейков тези процедури съвсем не са по-скъпи от грижите за бездомните кучета в София, които се прибират в приюта, кастрират, обезпаразитяват и връщат по места. Аборт на куче струва не повече от 40 или 50 лв., но е по-добре да се направи кастрация, която в частните ветеринарни клиники струва от порядъка на 80-120 лв., но това решава проблема еднократно и за постоянно, смята още той. „Дори при такъв аборт за 40-50 лв. има препарати, с които да не се допуска разгонване на кучето. Те също струват от този порядък, но винаги е възможно впоследствие отново да се допусне нежелана бременност на домашния любимец". Манол Нейков припомни, че общината има различни кампании за безплатна кастрация на домашните любимци. „Но не трябва да се допуска да има нови бездомни кучета, защото се стига до напрежението между гражданите и кучетата и накрая винаги страдат кучетата", смята д-р Нейков.

Иначе пътят на бебетата кученца, изоставяни по софийските улици, е много нерадостен, разказва д-р Манол Нейков. Приютите в Столичната община са препълнени, а единствено в приюта на Animal Rescue в Горни Богров се прибират малките кученца, но и той е препълнен. Почти ежедневно и те намират кашони с малки изхвърлени бебета кученца. „Тези, които обаче биват изхвърлени по улиците на София - край блокове, детски площадки и градини, пътят им е в две посоки. Ако ги намерят граждани с добро сърце, някои ги прибират вкъщи да ги отглеждат. Други обаче не ги осиновяват или прибират в домове и оттам нататък ги очаква нерадостна съдба по софийските улици, а някои и не оцеляват".

Д-р Манол Нейков обяснява и защо не може да се прибират малки кученца в общинските приюти. Те трябва да отговарят на редица допълнителни изисквания - карантинни помещения, с индивидуални боксове, както за малките изхвърлени кученца, така и за майки с малки. Кученцата подлежат на ваксинации, въпреки това смъртността при тях също е много голяма. Ако нямат майка, изискват много грижи, като например хранене с биберони по няколко пъти на ден, което е трудно за осъществяване.

На сигнала на Росица Владимирова Нейков отговаря така: „Много е трудно. Единственият начин на този етап е хората да се погрижат за изоставените малки кученца, ако могат, тъй като не всички имат тази възможност. За нерадостната съдба на изхвърлените кученца от недобросъвестни граждани моралната отговорност носят само и единствено те и това трябва да тежи само на тяхната съвест", категоричен е д-р Манол Нейков.