Ужасът в Кандахар
Ужасът в Кандахар / снимки: Reuters

Избиването на най-малко 16 цивилни в три афганистански села от американски войник в неделя е неописуем ужас. Съединените щати заявиха, че по случилото се е започнало разследване. То обаче трябва да е експедитивно, прозрачно и убедително, за да се уверят афганистанците, че Америка е обвързана с каузата на справедливостта и отзивчива за гнева им. Наказанието също трябва да дойде своевременно.

Според американски и афганистански висши представители войникът направо е екзекутирал мирните граждани, в това число девет деца, като методично нахлул в три различни къщи в селища в провинция Кандахар. След като убил цивилните, той запалил някои от телата. Името на войника не се разкрива, но според "Таймс" той е 38-годишен старши сержант от американските сухопътни сили, служещ в база Луис-Маккорд край Такома, щата Вашингтон, женен, с две деца, бил е на три мисии в Ирак, а това била първата му мисия в Афганистан.

Извършеното зверство изглежда е дело на един човек. Никой не знае какъв е мотивът му, но ако разследването покаже, че сержантът е проявил признаци на умствено разстройство или други видове страдание, то тогава тази трагедия говори достатъчно ясно за това как военните установяват, осъществяват наблюдение и лекуват военнослужещите с психически проблеми. Пентагонът трябва да използва случая да направи задълбочено проучване.

Ужасът в Кандахар
netinfo

Кървавата баня в неделя е нова опасна издънка за САЩ, докато се опитват да се придържат към плана за съкращаване на присъствието си в Афганистан до края на 2014 г. и да сключат мирно споразумение с талибаните.

Това е третият инцидент напоследък, вбесил афганистанците и станал причина за още по-настоятелни искания американските войски да напуснат незабавно страната. Миналия месец американски военни без да се замислят изгориха екземпляри от Корана, а през януари се появи видеозапис с американски морски пехотинци, които уринират върху труповете на мъртви талибански бойци. Антиамериканските настроения са толкова силни, че договаряното в момента споразумение с афганистанците за трайно присъствие на американските сили за специални операции може да се окаже застрашено. Засилват се и опасенията, че американци - както военни, така и цивилни, може да станат обект на отмъщение.

Сега в Афганистан има около 90 000 американски войници, като по план до есента 22 000 от тях трябва да се изтеглят. Правителството на Обама обмисля да намали числеността на военните си в Афганистан с още най-малко 20 000 души до 2013 г., а по възможност и с повече, твърдят Елена Купър и Ерик Шмит от "Таймс". За САЩ е жизненоважно да гарантират, че Афганистан няма да се превърне отново в базов лагер за терористични нападения. Те трябва да продължат преговорите за американското присъствие след 2014 г., докато продължават да търсят разумни пътища за ускоряване на процеса по изтеглянето си. (БТА)

Ужасът в Кандахар
netinfo