Слънце, море и… бежанци

Те искат туристи, не бежанци

/ Thinkstock/Getty Images
Те искат туристи, не бежанци
Кой турист би резервирал стая в хотел, ако знае, че ще е настанен до бежанци? Този въпрос измъчва много гръцки хотелиери. Особено на островите са против плановете на Атина и ООН за настаняване на бежанците по хотели.

Слънце, море и… бежанци. И днес на редица гръцки острови гледката е точно такава. Особено на островите Хиос, Лесбос, Лерос, Самос и Кос, които са в непосредствена близост до турските брегове. Там все още пристигат много кандидати за убежище, а местата за настаняването им не са достатъчни. Гръцките хотелиери по островите обаче отклоняват запитванията на хуманитарните организации, които се опитват да наемат стаи за бежанци. 

Туристическият сезон в Гърция набира все повече скорост, а гръцките туроператори предсказват рекорден сезон. Повечето хотелиери от живописния и слънчев Хиос открито признават, че не желаят да дават под наем стаи на бежанци. Вместо това те се опитват всячески да привлекат туристи и да променят имиджа на острова, който се прочу като убежище за закъсали кандидати за убежище.

"Това не е израз на расизъм или на омраза срещу чужденците", казва Георге Мизецис, президент на Сдружението на хотелиерите на остров Хиос. "Тъкмо обратното, нашата община беше много гостоприемна и подкрепяше тези хора, преживели какви ли не трагедии. Сега обаче е време да съживим нашия пазарен хит - туризма", казва той.

Гърция - слънце, море и древна култура (ВИДЕО/СНИМКИ)

Търсят се стаи за бежанци

Всичко това се случва точно в момента, в който гръцката държава и Комисариатът за бежанците на ООН започнаха да реализират амбициозен план – да вадят бежанците от препълнените приемни центрове и да ги настаняват в приемни семейства и жилища, включително и в хотели. Този нов план предизвика ожесточени критики срещу правителството в Атина.


То беше обвинено, че се е провалило изцяло в бежанската криза и дори, че е изоставило кандидатите за убежище да загиват от студ по време на изключително мразовитата зима. "Тогава имаше нужда от спешни мерки, а хотелите бяха първата възможна опция", казва говорителят на Комисариата за бежанците Борис Чеширков.

За да подкрепят новите планове на правителството за настаняване на бежанците в частни квартири, властите трябваше първо да променят законодателството. Кандидатите за убежище вече имат право да се настаняват и във вътрешността на страната. Въпреки това над 12 000 бежанци и мигранти останаха заклещени на петте егейски острова, включително и на предпочитаните от туристите Хиос, Лесбос и Кос.

Анджелина Джоли отиде при бежанците в Гърция

Споразумението на ЕС за бежанците предвижда хората да останат в палатковите лагери, докато бъдат разгледани молбите им за убежище. Има обаче и изключения: общо 175 кандидати за убежище от остров Хиос, които бяха характеризирани като застрашени например поради някакво заболяване, междувременно бяха настанени в общо 44 жилища на острова, а други 50 бежанци бяха настанени в континенталната част на Гърция. Въпреки това проблемът с настаняването на остров Хиос остава остър. Защото там продължават да пристигат много бежанци - над 800 души са дошли само от началото на тази година, а това е близо двойно повече, отколкото през цялата 2016-та.
"Бежанските лагери на остров Хиос се пукат по шевовете, капацитетът им отдавна е запълнен", казва Чеширков. А и без това се предполага, че новите правила за настаняване на бежанците в частни квартири ще накара мнозина от тях да останат за дълго. "Кризисната фаза отмина, сега сме в пост-кризисната фаза. Ще са нужни доста време и много инвестиции, за да интегрираме хората в тукашното общество", казва говорителят на Върховния комисариат.

"Кой турист би взел стая до бежанци?"

И макар броят на бежанците вече да не е толкова голям, колкото през 2015, когато на ден пристигаха по 10.000 души, общините в Гърция все още са като парализирани. Малко, но гръмогласни опозиционни групировки никнат като гъби след дъжд и разнасят из цялата страна отровните лозунги на националистите, които искат да "освободят" страната от чужденците и мюсюлманите.

Мигранти вилняха на гръцки остров

"Я ми кажете честно кой турист би резервирал стая в хотел, ако знае, че ще е настанен до някое мюсюлманско семейство бежанци? Безброй пъти съм преживявал вече как туристи напускат хотела именно по тази причина. Когато хората са в отпуск и са планирали пътуването си с месеци по-рано, последното, което им се иска да гледат, е човешко страдание. Или пък да се будят от звука на мюсюлмански молитви", казва Георге Мизецис.

Борбените хотелиери на остров Хиос предполагат, че броят на нощувките през лятото ще спадне с около 50% заради настаняването на бежанците, както и че много от собствениците на по-малките хотели ще са принудени драстично да намалят цените. Загубите възлизали още през миналата година на близо 80%, което накарало някои собственици да продадат хотелите си – с драматични последици за местната икономика. Впрочем, днес Гърция разполага общо с около 9.500 хотела и близо 40.000 по-обикновени хостела, които често работят само през летните месеци.

Протести на Лесбос, съгласие на Крета

На съседния остров Лесбос също расте недоволството срещу плановете за настаняване на бежанците в частни квартири. Дотолкова, че през април властите и Върховният комисариат за бежанците бяха принудени да освободят около 300 хотелски стаи, запазени за тази цел, и да настанят бежанците от тях в континенталната част на Гърция или в жилища и лагери на острова.

Бунт в бежански център в Гърция предизвика притеснения

"Крайно време е останалите общини също да се включат и да понесат своя дял от товара, който ние носим от години насам", казва Перикъл Антониу, президент на Асоциацията на хотелиерите на остров Лесбос.

През миналия месец общините на остров Крит, който е сред най-популярните туристически цели в Гърция, одобриха плановете на Върховния комисариат за настаняване на бежанците. Засега обаче остава неясно колко квартири точно ще бъдат наети за тази цел и колко бързо ще проработи този проект. Местните хотелиери обаче вече са дали съгласието си.
Deutsche Welle
29 минути

Що за човек е бил Хитлер?

Какъв е бил Хитлер - човекът, който носи вина за едни от най-зверските престъпления ...
3 часа

Социалните услуги ще могат да се извършват и по домове, училища, лечебни заведения

Социалните услуги да могат да се извършват и по домове, училища, лечебни заведения ...
1 ден

Десет неща, които германците обожават

Бира, градински джуджета и нудизъм: всичко това е типично за Германия и германците. ...
4 дни

Как би изглеждала Русия след Путин

В интервю за "Дойче веле" Михаил Ходорковски отново разказа как би изглеждала Русия ...
5 дни

А Вие ползвате ли найлонови торбички?

Ползваме ги средно 25 минути, а пълното им разграждане продължава цели четири столетия. ...
5 дни

Нацисткото "съкровище" на Аржентина

Бюст на Хитлер, нож с нацистки символи, медицински уреди: в Аржентина откриха над 70 ...
6 дни

Агресивният и амбициозен нов престолонаследник на Саудитска Арабия

Тридесет и една годишният принц Мохамед бин Салман стана наследник на саудитския трон ...
7 дни

Властта на Путин ще се пропука

"Властта на Путин ще се пропука. Той вече не е първа младост и държавният апарат ще започне ...
20.06.2017

Най-малкото училище на света (ВИДЕО)

На малкия гръцки остров Арки няма магазини, нито пък някакви служби. Даже лекар и връзка ...
20.06.2017

Възможно ли е руските предупреждения към САЩ да се окажат блъф?

Дълго натрупваното напрежение между Русия и САЩ излезе наяве вчера, след като Москва ...
20.06.2017

Наистина ли дяволът има рога, копита и опашка?

Защо дяволът винаги е изобразен с рога, копита и опашка? Той наистина ли ги има? И ако ...
19.06.2017

Най-тежката загуба за България и Румъния

Две българки и двама румънци - четири съдби, които разказват историята на едно явление, ...
17.06.2017

Хелмут Кол - архитектът на германското обединение

Ролята на Хелмут Кол като "канцлер на обединението" го превърна в титан на германската ...
16.06.2017

България и нейните шегаджии

Съветникът на президента Румен Радев има снимка с хитлеристки мустачки и с изпъната ...
16.06.2017

Защо ислямът обещава на мъжете точно 72 девици в рая?

Защо в исляма, като награда след смъртта, в рая всеки го очакват 72 девственици? Защо ...
16.06.2017

Животът на пет чистачки в Гърция (ВИДЕО)

Какво е да си чистачка в Гърция? Пет жени от България, Албания, Молдова, Южна Африка ...