Райчев: Германската избирателна система е великолепен мерцедес
Райчев: Германската избирателна система е великолепен мерцедес / darikradio.bg, архив
Андрей Райчев и Иван Сотиров в дебат за мажоритарната избирателна система
91401
Андрей Райчев и Иван Сотиров в дебат за мажоритарната избирателна система
  • Андрей Райчев и Иван Сотиров в дебат за мажоритарната избирателна система

Безобразие от страна на партиите е била липсата на дебат по въпросите от референдума преди допитването. Около това мнение се обединиха социологът Андрей Райчев и Иван Сотиров от сдружение "100% мажоритарни избори". Двамата участваха в дебат за предимствата и недостатъците на мажоритарната избирателна система в предаването „Седмицата" на Дарик.

Според Иван Сотиров хората категорично са гласували за мажоритарна избирателна система, защото са видели, че пропорционалната система, която действа в България от 27 години, ги е лишила от представителство.

Радев: България не е готова за 100% мажоритарен вот

„Българският избирател не се чувства представен в парламента. Той вижда представителство на партиите, на партийните апарати, на хора, които са откъснати от неговите интереси, и затова хората пожелаха съвсем естествено те лично да си избират народните представители пряко, а не с посредничеството на партиите, които се оказа, че изобщо не се вълнуват от интересите на гражданите", каза Сотиров.

"Дебат е необходим, защото проблем има", каза от своя страна Андрей Райчев и допълни: "В каква ситуация сме? Пациентът е болен, има температура и я вдига. Предписана е следната рецепта: след като е болен, значи му е висока температурата, да го изнесем навън, за да се охлади и да му падне температурата. Това правят мажоритарните избори. Те са обратното лекарство на онова, което хората искат. Те искат нещо хубаво и смятат, че са гласували за нещо хубаво, но това, което ще доведе мажоритарната система, е задълбочаване на онези дефекти, които те критикуват".

Какво е мажоритарен вот и какви са различните варианти за него?

Според него задълбочаването на въпросните дефекти лежи по няколко линии. Първата е кой ще бъде в парламента. Представата 20 партии да излязат с по 240 мажоритарни кандидати, тоест 6000 прекрасни хора ще се появят отнякъде и ще започнат да се конкурират, Райчев описа като „малоумна".

По думите му при мажоритарни избори една от двете партии - ГЕРБ или БСП, ще спечели от порядъка на 130-150 депутати при мажоритарен вот. „Представям си, ако тези избори са през март или април и се проведат по мажоритарни правила. Ще получим 150 депутата от ГЕРБ или 150 депутата от БСП. Твърдя, че това е все едно, защото и двата такива режима получат многократно повече отколкото заслужават, многократно повече, отколкото привърженици имат, които са около 20 на сто. Тоест ние ще докараме система, при която тези партии ще получат гигантска власт и при това няма да се справят с нея", каза социологът, като направи уговорката, че при тези хипотетични сценария - БСП на власт или ГЕРБ на власт, те биха изкарала като управляващи съответно шест месеца и година.

Според Сотиров обаче при мажоритарна система не може да се появи едно лице и да вкара в парламента след себе си сто анонимни лица, както се случва с партийни лидери при пропорционална система. Тоест мажоритарната система ще гарантира стабилност, смята той. Освен това е категоричен, че опасенията, че ще възникне система с две партии в парламента, са несъстоятелни. Според „закона на Дюверже", когато имаш мажоритарна система с балотаж, тя вкарва повече партии в парламента, отколкото пропорционалната.

"За" и "против" мажоритарната избирателна система

Според Андрей Рачев това е вярно формално, защото например партията на Марин лъо Пен, която имаше 29 на сто електорална подкрепа във Франция, има трима депутати в парламента. „Двете големи партии не я допускат. Това ще се случи и в България", каза Райчев.

Иван Сотиров посочи, че в долната камара на френския порламент са представени 11 партии, а в горната камара 9, като те имат различен брой депутати.

Райчев даде друг пример - с мажоритарната система във Великобритания, където на последните избори първите две партии имаха по 32 процента. Третата пък имаше 29 процента и е получи шест депутатски места.

„Мажоритарният вот е толкова консервативен и толкова затваря системата, че само с народен взрив може да бъде сменена властта. Иначе получаваме две партии, които си ни управляват в крайна сметка в съгласие както беше в Гърция преди Ципрас", каза Райчев, като посочи, че идването на СИРИЗА на власт в южната ни съседка е било във време на криза.

Иван Сотиров посочи, че мажоритарната система дава шанс на малки партии, които издигат мажоритарни кандидатури, които на втори тур могат да съберат над 50 на сто от гласовете. „И същевременно партии, които разчитат на много краен вот, те при мажоритарна система нямат големи шансове. Същото важи и за партии, които разчитат на етнически вот", каза той. По думите му в този смисъл мажоритарната система ще вкара в парламента хора, които могат да са консенсусни личности на определени територии и да съберат над половината от гласовете.

Андрей Рачев посочи, че германската избирателна система, при която половината депутати се избират мажоритарно, а другата половина пропорционално, има всички предимства на мажоритарната система и балансираща система с пропорционален вот. По думите на Иман Сотиров германската система е уникална и действа само във Федералната република. Според Андрей Райчев обаче тя е "великолепен мерцедес, който можем да въведем".

Целия дебат чуйте в звуковия файл