Пощите намаляват персонала с доброволна програма, не се очаква напрежение
Пощите намаляват персонала с доброволна програма, не се очаква напрежение / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пощите намаляват персонала с доброволна програма, не се очаква напрежение
48961
Пощите намаляват персонала с доброволна програма, не се очаква напрежение
  • Пощите намаляват персонала с доброволна програма, не се очаква напрежение

Около 400 служители на "Български пощи" най-вероятно ще бъдат съкратени тази година. Мярката е договорена между ръководството на дружеството и профсъюзите, които са одобрили програма за доброволно напускане като част от плана за оздравяване на пощите. В системата в момента работят над 12 000 души. Проверихме доколко наистина ще има хора, които ще искат да останат без работата си в пощите в поредната кризисна година.

През ноември миналата година транспортният министър Ивайло Московски заплаши, че пощите може да последват съдбата на БДЖ. Към подобен развой на събитията към момента не се върви, увери пред Дарик шефът на Български пощи Деян Дънешки. Той обясни, че има доброволна програма за напускане в дружеството, която е съгласувана със синдикатите. Който от служителите изяви желание да напусне, ще получи съответния брой заплати, както е договорено. „Нормална практика е. Не става дума за някакви драстични и масови движения, както някой се опитва да го изкара в медиите", коментира той.

Той обясни, че има няколко механизма за редуциране на персонала. Единият е доброволната програма, другото е оптимизиране на персонала, като не се възобновяват бройките на пенсионирали се служители, а по-скоро се търсят заместници в системата. Третият начин по думите му е налагане на трудови норми по отношение на натоварването в системата, като естествено ще намалее работата на някои хора. Шефът на пощите поясни третият механизъм: „Там, където нормите изискват вместо определен брой хора, по-малък такъв съответно има механизъм, по който според натоварването се намалява почасовата заетост, тоест хората може да не се освободят, но ефектът е като от освобождаване. Тоест ако някой има работа за шест часа, пък работи осем часа, ще работи шест часа. Подхождаме с максимално уважение към заетостта на хората и именно затова сме се споразумели с нашите синдикати", каза шефът на пощите. Той не очаква да има сериозно напрежение в дружеството.

Дънешки обясни, че за годината се цели намаляване на персонала с около 850 души, но около 500 човека от системата годишно обикновено се пенсионират. „Така че по доброволната програма колкото служители изявят желание.... Тоест не става въпрос за някакви масови неща, които да се преекспонират, че видите ли това е второто БДЖ", коментира той. На въпрос какво би се случило, ако служителите не изявят желание да се възползват от доброволната програма, Дънешки каза: „Ако не изяви желание,...остава. Тя доброволната програма е доброволна... Насила никого не уволняваме", каза той.

Доброволно напусналите ще получат по-големи обезщетения при прекратяване на трудовите им правоотношения с работодателя, разясни пред Дарик председателят на Федерацията на съобщенията към КТ "Подкрепа" Пламен Дончев. Той допълни, че програмата е за всички и не е ясно колко души ще пожелаят да прекратят трудовите си правоотношения. Договорено е с работодателя по-високи обезщетения, отколкото са те по колективния трудов договор. „В никакъв случай според мен лично няма да могат да бъдат освободени повече от 350-400 души до края на годината по простата причина, че това ще наруши експлоатационния процес и няма да могат да се изпълняват дейностите", каза той, като направи уговорката, че това е прогнозно число.

„Никой не е говорил все още за съкращения, за да говорим за брой, защото това е програма за доброволно прекратяване на трудови правоотношения, но предполагам, че заедно с тези и евентуално впоследствие се наложи съкращения, ще се налагат разходни норми на труд и ако има доказана необходимост от хора, ще го направим съобразно нормите. Ще гледаме оптимално да се случат нещата", коментира синдикалистът.

Според него прогнозното редуциране от 350-400 души не е „кой знае колко" голямо число на фона на 12 000 работещи в дружеството. Обезщетенията при доброволно напускане в зависимост от стажа в системата ще са с една, две или три брутни заплати повече от договореното по КТД.

„Има и текст, който дава възможност на онези, на които предстои в скоро време да се пенсионират - до година и половина сме го записали в програмата, до някакъв степен тях ги удовлетворява и може би и голяма част от тях ще предпочетат тази посока, защото предвид това, че обезщетенията и в последствие, ако излязат в бюрото по труда, ще им достигнат да се пенсионират нормално, а някои от бъдещите пенсионери даже са много щастливи от тази програма, защото ще имат допълнително и малко повече обезщетение като средства", каза профсъюзният лидер.

Дончев обясни, че в обемите на работа на дружеството в момента има понижение и предположи, че това е причината да се случват нещата. Той изрази надежда до края на годината да се раздвижи пазарът на пощенските услуги и съобщенията в страната, както и икономиката и даже да се назначават хора.

От дружеството вероятно ще продължат и другите си антикризисни мерки -закриване на губещите услуги, продажба на активи и преструктуриране на дейността.