Понижените рейтинги на страни от еврозоната уплашиха световните пазари
Понижените рейтинги на страни от еврозоната уплашиха световните пазари / снимки: Reuters, архив

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс късно снощи понижи с две степени дългосрочните кредитни рейтинги на Кипър, Италия, Португалия и Испания, с една степен - рейтинга на Австрия, Франция, Малта, Словакия, Словения. Кредитните рейтинги на Белгия, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Люксембург и Холандия остават без промяна. Като негативни са оценени перспективите за рейтингите на всички държави от еврозоната освен Германия и Словакия, които са със стабилна перспектива.

„Решението за промяна на рейтингите се дължи най-вече на факта, че инициативите, предприети от европейските политици през последните седмици може би няма да бъдат достатъчни за пълноценното разрешаване на  системните проблеми в еврозоната”, посочва Стандард енд Пуърс. Според анализаторите на агенцията тези проблеми включват влошаване  на условията за кредитиране, повишаване на лихвите по дълговите книжа на все повече държави, влошаване на перспективите за икономически растеж, както и продължаващия спор между европейските политици по въпроса за подхода към разрешаването на тези проблеми. Експертите на Стандард енд Пуърс също така посочват, че скоро редица страни от еврозоната може би ще се сблъскат с увеличаване на стойността за привличане на заемен капитал.

Европейската комисия определя решението като „погрешно”, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той изрази съжаление от  „нелогичното” според него решение, което не случайно е взето точно в сегашния момент, когато еврозоната предприема решителни мерки за преодоляване на
кризата.

Рен заяви, че Стандард енд Пуърс и в миналото е допускала грешки. В изявлението си той посочи, че създалото се положение още веднъж потвърждава необходимостта от бюджетна консолидация и от структурни реформи в страните от еврозоната, както и от усилия за въвеждане на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който трябва да заработи през лятото и да смени сегашният временен Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Ефектът от решението на Стандард енд Пуърс се разпространи по целия свят. Еврото приключи търговската седмица със силно поевтиняване спрямо долара, въпреки че все още е рано да се предвидят всички последици от масовото понижаване на рейтингите на страните от еврозоната.

Понижените рейтинги на страни от еврозоната уплашиха световните пазари
netinfo


Опасенията достигнаха и Япония. „Европейската криза не е пожар от другата страна на реката. Без съмнение ние също ще бъдем засегнати. Япония може скоро да се окаже в същото положение”, заяви премиерът Йошихико Нода. Сега една от основните грижи на еврозоната е да направи всичко възможно, за да запази максимално високия кредитен рейтинг „ААА” на фонда си за стабилност, заяви в председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан Клод-Юнкер.

Франция е вторият по големина вносител на средства в ЕФФС след Германия. Има опасения, че намаляването на нейния кредитен рейтинг, ще се отрази зле и на кредитния рейтинг на фонда. На трето място по финансиране на фонда е Италия, още една от страните, чиито рейтинг бе понижен.

Понижаването на кредитния рейтинг на Франция бе очаквано, но се случи в неподходящ момент. То не бива нито да се драматизира, нито да се подценява, заяви френският премиер Франсоа Фийон (на снимката), цитиран от АФП.

Решението на агенция Стандард енд Пуърс да понижи с една степен до „АА+” досегашния най-висок кредитен рейтинг на Франция „ААА”, дойде в неподходящ момент заради усилията на еврозоната за преодоляване на дълговата криза, каза Фийон пред журналисти. Инвеститорите започват да признават тези усилия, отбеляза той. Понижаването на кредитния рейтинг е предупреждение, което не бива да се драматизира, нито да се подценява, каза Фийон.

Понижените рейтинги на страни от еврозоната уплашиха световните пазари
netinfo


Германия не е „съвсем изненадана” от намаляването на кредитните рейтинги на съседите й, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле. Решението на Стандард енд Пуърс подчертава факта, че Европа трябва да измине дълъг път, за да си върне доверието на инвеститорите, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от АП.

Меркел настоя европейските страни да приемат „възможно най-скоро” планирания договор за засилване на бюджетната дисциплина, подчертавайки, че държавите от еврозоната трябва да действа бързо и за въвеждането на постоянния спасителен инструмент - ЕСМ.

Австрийското правителство заяви, че не разбира защо агенцията е понижила кредитния рейтинг на страната от „ААА” на „АА+” въпреки общоевропейските усилия за овладяване на дълговата криза, предаде ДПА. Финансовият министър Мария Фектер каза, че реакциите на пазарите на решението на Стандарт енд Пуърс няма да са „толкова драматични”, защото австрийските икономически показатели са добри.

Стандард енд Пуърс не си поставя за цел да разруши еврозоната, понижавайки кредитните рейтинги на страните членки, заяви Мориц Кремер, един от водещите кредитни анализатори на агенцията, цитиран от ИТАР-ТАСС. Възможността за разпадане на еврозоната не е отчитана „при вземането на решения, свързани с рейтингите”, посочи той.

Експертът припомни, че Стандард енд Пуърс е решила да понижи кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната, тъй като европейските политици не са успели да се справят с икономическите проблеми на тези държави. „Политическият климат в еврозоната не отговаря на равнището на проблемите, породени от кризата”, подчерта Кремер, уточнявайки, че финансовите рискове остават високи.

Скоро Стандард енд Пуърс ще вземе решение за рейтинга на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), допълни анализаторът. Сега фондът, чиято цел е да се бори с дълговата криза в Европа, има максималната оценка „ААА”. „ЕФФС, подобно на редица други европейски икономически институции, бе включена в контрола ни през декември”, каза Кремер, отбелязвайки, че сега „агенцията оценява ефекта от
понижаването на рейтингите”.

„Сега прогнозираме, че има вероятност от около 40% тази година да настъпи рецесия”, заяви още Кремер. „Това ще доведе до свиване на икономиката на еврозоната с около 1,5 на сто”, допълни експертът.(БТА)