Палежите на коли – дело на пироман, заразна мода или режисирана инициатива?
Палежите на коли – дело на пироман, заразна мода или режисирана инициатива? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В рамките на два месеца в София изгоряха 36 автомобила. След като се оказа, че най-вероятно извършителите не са собственици на платени паркинги, застрахователи или пиромани, новата версия, по която полицията започна работа, е „заразна мода". Пироман, психопат или закоравял престъпник, какви са хората, които стоят зад палежите?

Съдебният психиатър Владимир Велинов е категоричен, че палежите не са характерно поведение на пироман. Пироманът има друг интерес - той пали, за да преживее запалването. А тези, които палят в момента, ги интересува ефектът, зрелището. Пироманът пали заради себе си, за да се почувства особен, развълнуван, огънят го възбужда, понякога дори мастурбира на фона на пожара, който е причинил, обясни в предаването Кой говори" доц. Владимир Велинов.

Частният детектив Марин Маринов е убеден, че палежите са престъпен вирус. Според него това са местни формирования от млади хора, отхвърлени и обикновено бедни хора, които нямат какво да правят, и се опитват да се покажат и да се докажат. Но палежите са и един вид протест, протест срещу системата и срещу обществото. „Естествено, в тези случаи има и няколко наказателни операции, но това са млади момчета, които видяха, че се създава психоза, стана им интересно, заиграха се с обществото и с полицията. Но рано или късно ще ги хванат, това не е организирана престъпност, не са някакви групировки, обясни Марин Маринов и допълни, че при този вид престъпления е почти невъзможно извършителите да бъдат заловени на местопрестъплението, тъй като няма как зад всяка кола да седи полицай.

По отношение на личностната характеристика на подпалвачите доц. Владимир Велинов посочи, че това най-вероятно са хора, близки до маргиналните кръгове на обществото, млади хора - 18-25 години, които търсят ефекта, който да се създаде едно такова настроение с преживяването „Аз правя нещо, което никой не може да разгадае или да установи кой съм". Хора, Единственото, което печелят, е респект и уважение и най-вече себеуважение или усещането за присъединяване към определена социална група. „Не мога да изключа и възможността тази инициатива да е донякъде режисирана. Една такава група може лесно да бъде подтикната", допълни доц. Владимир Велинов.

Марин Маринов разглежда палежите и като терористичен акт. „Един пожар може да носи много последствия, включително и взривяване на колите, гледали сме го и по филмите. Коктейл „Молотов" вече си е нападателно оръжие, това си е терористичен акт. дори в най-малката му форма. Когато е насочен към обществото, а не към конкретни хора, това е терористичен акт, категоричен е Марин Маринов.

Целият разговор в „Кой говори":