3-годишният Ксавери е британски гражданин. Роден е в Шефилд. Родителите му са поляци и могат да останат във Великобритания, но не искат. Неговият баща Мачей Гиналски непрекъснато се натъква на обвинението, че поляците били използвачи и натоварвали британската социална система.

"Вбесявам се като чета такива статии. Пред лицето на такива твърдения изпитвам само гняв, омраза и неразбиране. Явно искат да лишат чужденците от право на престои, като разпалват отрицателни емоции сред хората", казва младият инженер.

Великобритания е подслонила вече 900 000 поляци. Инженерът е пристигнал тук още преди 11 години, включително и заради по-доброто заплащане. Чувства се интегриран и никога не е имал неприятности заради произхода си. Вотът за Брекзит обаче го е накарал да преосмисли доста неща. И никак не може да се примири с мисълта, че половината британски избиратели не го искат в родината си.

"В началото още спорех. Разбирам много от техните аргументи. В повечето случаи обаче не успявахме да сближим позициите си. Ще трябва да се оправим по някакъв начин. Онези разговори все пак бяха много интересни, защото чрез тях надникнах в мислите на хората. И в крайна сметка се разочаровах от тях", споделя той

Беата Гонера се е завърнала в Полша преди 6 месеца и не съжалява ,че е предприела тази стъпка." Хубаво е да си пак у дома, при полските крокети", казва тя.

Беата е изживяла на гърба си бързата промяна на отношението във Великобритания. Тя е работела във Великобритания като преводач. След това ситуацията на трудовия пазар се влошила, най-вече зарази мерките за икономии, които взели работодателите й от публичния сектор.

"В началото отношението беше положително, Европа се отвори, хората ни се усмихваха и повтаряха, че сме добре дошли. И изведнъж все едно, че някой затръшна вратата: От днес нататък вече не сте добре дошли. Ще чуете същото от много поляци. Аз също не мога да разбера, защо внезапно започнаха така да се отнасят към нас", казва тя.

Безработицата в Полша е сравнително ниска, но под управлението на партията "Право и справедливост" икономиката се дестабилизира, инвеститорите се отдръпват. Изключение прави сферата на образованието.

В Полша Беата преподава английски, както в началото на професионалния си път. "Оказа се, че професията ме чака. Нямах никакъв проблем да си намеря работа Учители винаги ще се търсят. И те ще се връщат в Полша", смята тя.

Много други поляци също мислят за завръщане в родината - водопроводчици, лекари, болногледачи. Въпреки че вече са обикнали някои английски традиции - като седмичното посещение в кръчмата.

За много поляци ксенофобията е особено сериозна тема и те искат да напуснат страната.

Инженерът Мачей Гиналски също планира да се върне в родината. Той знае, че неговите умения са търсени навсякъде. Затова и не се страхува от завръщането.

Във Варшава предполагат, че 120 000 поляци ще се завърнат от Обединеното кралство.