Ню Йорк таймс за решението на либийския съд
Ню Йорк таймс за решението на либийския съд / снимка: BGNES

Либийският Върховен касационен съд отново потвърди смъртните наказания, наложени на петте български медицински сестри и на палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на над 400 либийски деца с ХИВ през 1998 година. Съдът отхвърли резултатите от разследването на двама от водещите световни експерти по СПИН, д-р Люк Монтание от Франция и д-р Виторио Колици от Италия, че заразяването на децата с ХИВ се дължи на лошите санитарни условия в детската болница в Бенгази, пише водещият американски вестник "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че шестимата медици са в затвора вече почти десет години и отбелязва като изключителен факта, че наред с общите изявление на Европейския съюз, няколко високопоставени представители на ЕС, като заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини, са направили отделни изявление по повод днешното решение не либийския съд. През последната година ЕС оказа значителна финансова помощ за Либия с надежда случая с медиците да се разреши, пише още вестник "Ню Йорк таймс".

Изданието се е свързало по телефона с д-р Здравко Георгиев, съпруг на Кристияна Вълчева. От Либия Георгиев е казал за вестника, че семействата на сестрите са потресени от решението на съда. "След като прекарахме повече от осем години в либийския затвор, сме изтощени до смърт", е добавил той. "Очаквахме за трети път да чуем думата "смърт" и въпреки това сме шокирани. Не се нуждаем от помилване, а от правосъдие", цитира американският вестник становището на Здравко Георгиев.

Някои анализатори смятат, че част от проблема със СПИН-делото в Либия се дължи на това, че либийският лидер Муамар Кадафи не е популярен в Бенгази и правителството вероятно не смята, че има достатъчно силни позиции, за да отмени смъртни присъди, която мнозина в Бенгази за справедливи, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Изданието припомня, че миналата година над 100 нобелови лауреати подписаха петиция с призив към Либия да освободи медиците и че документът бе връчен на Кадафи. Потърсени по телефона, някои от учените са казали, че са се споразумели да не обсъждат случая преди края на тази седмица или преди да се произнесе Висшият съдебен съвет.

Вестник "Ню Йорк таймс" припомня, че д-р Колици през последните години няколко пъти е посещавал болницата в Бенгази, за да помогне за разработване на програми за лечение там и цитира днешния му коментар за развитието на делото: "Мисля, че засега всички можем да кажем, че това е невероятно, наистина нечувано".