Хюсменова: С ДПС държим на открит диалог с бизнеса
Хюсменова: С ДПС държим на открит диалог с бизнеса / netinfo

Филиз Хюсменова коментира медийния образ на ДПС

На вас възлагат надежди да промените медийния образ на ДПС. Всъщност трябва ли да се променя този медиен образ? Какво трябва да се промени?

ДПС все по-ясно осъзнава, че позитивният диалог с обществото и в частност с медиите е абсолютно необходим и дори бих казала задължителен, за да може до хората да достигне обективна информация за конкретната работа, която всички ние извършваме. ДПС показа, че е национално отговорна политическа сила, във втори пореден мандат ние участваме в управлението на страната и всички наши министри, народни представители и представителите ни в местната власт всекидневно извършват огромен обем работа в интерес на България. Но ако ние не успеем да популяризираме всички тези наши действия или да обясним смисъла им, в един момент работата ни няма да бъде достатъчно добре оценена и рискуваме да останем неразбрани.

Вие имате един основен проблем, г-жо Хюсменова, в схващането за ДПС. Заради онази неразбрана може би фраза на Ахмед Доган, той казва, че не е била разбрана, за обръчите от фирми, ДПС се възприема като защитник на корпоративни интереси. Даже тази седмица вие предлагате закон, аз го гледах и той е в рамките на нормални европейски практики, за лобизма. Та дори когато вие го предлагате за лобизма, веднага всички казват: а, те, ДПС, с лобизма, да. Как мислите да пречупите това схващане за ДПС?

Ние в ДПС винаги сме държали на, така, открития и честен диалог с бизнеса. Няма да се откажем и занапред да подкрепяме, както българските предприемачи, така и чуждестранните инвеститори. Единствената причина, поради която правим това, е твърдото ни убеждение, че бизнесът се нуждае от подкрепа и по-благоприятна среда, което е единственият начин да постигнем, така, по-добър и по-достоен живот за всички българи. Това наше убеждение е неразделна част и от либералните ни идеи, които изповядваме. Колкото до внушенията, че ДПС обслужва някакви корпоративни интереси, мисля, че конкретните ни действия категорично опровергават това, защото, както и вие подчертахте, само преди няколко дни ние представихме проектозакон за лобизма, чиято основна цел е ясно да се регламентират отношенията между бизнеса и политиците. Очакваме всички предложения, мнения да ги получим от страна на бизнеса, за да можем в крайна сметка да получим един консолидиран текст и той да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Смятаме, че ясните правила в тази сфера ще гарантират, че занапред всеки ще си върши работата, т.е. ние, политиците, ще решаваме стратегическите проблеми на страната, а предприемачите ще развиват успешен бизнес.

Един прагматичен въпрос. Нови лица в ДПС ще има ли? Или те са си сигурно в ДПС, но ще станат и нови за обществото чрез публични изяви?

Действително в ДПС разполагаме с огромен кадрови ресурс. Много от тези хора, които извършват огромен обем работа ежедневно и които работят за България, остават недостатъчно популярни. Една от моите амбиции е да стимулирам тези хора да комуникират по-активно в обществото и да популяризират повече своите инициативи.

Кой например?

Това са предимно млади хора. И аз изключително много разчитам на тях.

Тоест, дори и да кажете имена, те не са популярни в момента, но ще ги направите.

Да, в момента дори и да съобщавам имена, те не са достатъчно популярни, но бъдете сигурни, че това са хора с подобаващо образование, с владеене добре на европейски езици, които съвсем успешно се вписват в европейската интеграция на страната ни.

Накрая да влезете в ролята на медийния експерт на ДПС, как оценявате образа на министрите от ДПС? Да почнем с... слушахте ли Нихат Кабил в "Седмицата"? Слушахте ли вашия съпартиец?

Не, за съжаление, но...

А какво мислите за неговия медиен образ?

... аз мисля, че министър Кабил, така, много активно, напоследък особено, комуникира с медиите и по този начин действително до всички нас достига информацията за всичко онова, което се извършва в неговото министерство и от екипа му, от експертите му. Ако трябва да бъда обективна, всички министри търпят понякога критики в медийното пространство и смятам, че това е напълно естествено с оглед на особения период, в който се намираме, предстоящото ни членство е свързано с прилагането на редица мерки, голяма част от които не са особено популярни. Но аз лично си мисля, че, така, след 1 януари 2007 г., когато ще бъдем вече част от ЕС и хората осъзнаят конкретните ползи от това, то и огромният обем свършена работа на нашите министри ще бъде оценена далеч по-обективно.