Европейските столици предпочитат демократ в Белия дом
Европейските столици предпочитат демократ в Белия дом / netinfo

Въпреки че никой в САЩ не отписва републиканците на този ранен етап, водещи европейски дипломати тайно се надяват на възможността демократ да стане новият стопанин на Белия дом.Независимо дали това ще бъде Хилари Клинтън или Барак Обама,повечето европейски столици биха приветствали скъсване с ерата "Буш", през която континентът беше разделен по въпроса за Ирак и
която според мнозина е била помрачена от правонарушения, извършени във "войната срещу тероризма".


"Хората вече правят разлика между това, което можем да вършим с американците сега, и онова, по което бихме постигнали по-голям напредък с демократите", заяви високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност. Според него начело в този втори списък са всички ябълки на
раздора с администрацията на Буш - от борбата с глобалното затопляне до призивите на Европа за закриване на американския военен затвор в залива Гуантанамо.


Месеци наред европейските лидери предполагаха, че Клинтън ще спечели номинацията на демократите и я бяха определили като неофициален фаворит за Белия дом, заявиха анализатори. Тя спечели първичните избори в Ню Хемпшър, но все пак победата на Обама в Айова ги изненада неприятно, като им напомни, че номинацията на Клинтън не е неизбежна.


"Повечето европейски лидери си бяха въобразили, че екипът на Клинтън ще се завърне и това ги успокои", заяви Антонио Мисироли, главен политически анализатор в намиращия се в Брюксел Европейски център по политика.
"След Айова преобладаваше чувството на изненада, а в някои кръгове - и на безпокойство."

В Европа познават Клинтън още от 90-те години, когато тя изпъкна като очарователна и дейна първа дама на САЩ, докато според Мисироли Обама е доста по-неизвестен извън Съединените щати и се смята за по-непредсказуем и с по-малки шансове за поста във Вашингтон.


Въпреки че Обама се обгради с плеяда от водещи американски политически експерти, в това число съветници на бившия президент на САЩ Бил Клинтън, съставът на външнополитическия му екип, в случай че спечели изборите, съвсем не е ясен. Основното му обещание - да изтегли американските войски от Ирак - е достатъчно ясно, но европейците само могат да гадаят какви са основните му възгледи в глобален план и как те се вместват в тези възгледи. "Изглежда, Обама вижда по-ясно необходимостта от включването и на други играчи на световната сцена", заяви европейският дипломат във връзка с признаците, че Обама ще се стреми да привлече нови сили, особено в Азия.

"Това обаче едва ли ще се хареса много на Европа, която по традиция обича да се възприема като партньор номер едно." Според Томаш Валашек от базирания в Лондон мозъчен тръст Център за европейска реформа това, че Обама няма опит във външната политика, едва ли ще притесни европейските столици. От значение ще бъде по-скоро доколко той ще успее да сложи символичен край на ерата Буш.

"Опитът е последното нещо, което търсят европейците - (американският вицепрезидент) Дик Чейни и (бившият министър на отбраната) Доналд Ръмсфелд имаха опит, започващ още от 50-те години, а вижте докъде ни докара това", каза той за ролята им във войната в Ирак.

"Европейците искат САЩ да възвърнат ролята си на сила, насърчаваща доброто и демокрацията и посланието на Обама за бъдещето допада на доста еропейци",  заяви той. Що се отнася до републиканците, победата на ветерана от Виетнам Джон Маккейн на първичните партийни избори в Ню Хемпшър сигурно е зарадвала мнозина в Европа, които виждат в него по-надежден партньор, отколкото в някои от съперниците му - най-вече баптисткия пастор и победител в Айова Майк Хъкаби. Според дипломати Маккейн си е спечелил уважение в Европа заради призивите му за затваряне на американския военен затвор в Гуантанамо и заради намеренията му да се занимае с глобалното
затопляне.

Победителят ще се изправи пред ново поколение европейски лидери като канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които търсят възможност за ново началос Вашингтон. Те ще поискат подкрепата на САЩ за цели, които Европа си е поставила - например изработването на режим на мястото на Протокола от Киото за глобалното затопляне, срещу който Буш възразяваше, и ще настояват за нов съвместен подход към световната сигурност.

Същите тези лидери обаче са наясно, че много по-трудно биха могли да отхвърлят дадено искане от страна на Обама, Клинтън или Маккейн, отколкото на Буш, който е крайно непопулярен сред европейската общественост.
"Вече няма да могат да се извиняват с Буш", заяви източник от щабквартирата на НАТО в Брюксел, където САЩ месеци наред се мъчиха до голяма степен напразно да получат обещания за още европейски сили за войната в Афганистан.


"Тук се опасяват, че догодина САЩ ще кажат: "Този, когото нехаресвахте, си отиде. Сега имаме нужда от още малко помощ в Афганистан." За европейците ще стане по-трудно да казват "не". /БТА/