90-годишнината от края на Първата световна война
90-годишнината от края на Първата световна война / снимки: БГНЕС

Деветдесетгодишнината от края на Първата световна война - 11 ноември, който е Ден в памет на загиналите във войни, е основна тема за британските вестници.

Във Великобритания този ден се отбелязва в 11.00 ч. местно време в 11-ия ден от 11-ия месец с две минути мълчание в памет на загиналите в Първата световна и във всички следващи войни. Във Великобритания са останали живи само трима участници в Първата световна война, но паметта за нея е все така жива, пише вестник "Дейли телеграф".

"Трудно е да си спомним събитие, което повече да е променило цивилизования свят от Великата война, в която оръжията замлъкнаха преди 90 години", пише вестникът в редакционна статия.

Войната се разглежда като ключов момент в дълга верига от трагични и съдбоносни събития - от разпадането на Австро-Унгария до падането на Берлинската стена и от Великата Октомврийска революция до появата и краха на нацизма. "Обаче главното, което се помни, особено в днешния ден, е масовата гибел на хора, лишенията и страданията", отбелязва вестникът.

Изданието призовава да не се забравя героизмът на тези, които са оказали съпротива на германските войски. "Великобритания и нейната империя загубиха почти един милион души - всеки пети от отишлите на война. За родените след това е почти невъзможно да си представят мащаба на тези загуби. Привидната безсмисленост на тази война не бива да засенчва славата, която се полага на онези наши сънародници, които отидоха да воюват, водени просто от патриотизъм. Днес трябва преди всичко да помним тях, тяхната храброст и благородство", завършва редакционната статия на "Дейли телеграф".

Вестник "Гардиън" пише, че на младите хора не може да им се обясни естеството и причините на Първата световна война и те не могат да я разберат. Авторът на статията отхвърля теорията, че Великобритания е влязла във войната на вълната на патриотичния ентусиазъм. Според него големият брой доброволци се обяснява в много случаи с това, че тогава младите хора не са имали голям избор за работа в мирновременния живот. А корените на войната според автора са били в колониалната политика на Великобритания и други европейски държави, които са можели да опитат да предотвратят войната, но не са пожелали.

"Безспорно Германия беше агресор, но култивираният във Великобритания образ на накърнената добродетел е лъжлив. Изправени по-рано в началото на века пред възможността за мир, старците в Европа (държавниците и генералите) решиха по-скоро да убият децата си, отколкото да променят политиката си", завършва статията на "Гардиън". /БТА/