20 години по-късно: Помните ли 10 януари? (ВИДЕО)

В България е имало много значими протести, но само един е довел до цялостен и траен завой на държавата. Това е протестът от 1997, след който България окончателно се обърна към Запада. Татяна Ваксберг от Дойче веле припомня събитията:

Помните ли професорите, заболи с карфица листче на ревера си, на което пише "3$"? Толкова е размерът на месечната заплата на преподавател в Софийския университет в началото на 1997 година, когато инфлацията в страната вече надвишава 400 процента.

Протестите, от които изминаха 20 години, никога не се сдобиха с емблема, нито с мото, но ако трябва със задна дата да им намерим някакъв символ, това би следвало да е именно онзи ревер на зимното палто и листчето, прикрепено с карфица.

Събитията от 10 януари - добре режисиран преврат

Едва ли има друг период в българската история, за който общественото мнение да е толкова единно. Правителството на Жан Виденов (БСП) успя да постигне това, което дори Живков не съумя - да предизвика консенсусен негативен прочит на почти всичко, което извърши. В края на 1996, след две години управление на кабинета "Виденов", България изглежда така:

Страната е преминала едновременно през зърнена и през банкова криза. За броени месеци са фалирали 15 банки, а инфлацията стопява дълговете на кредитните милионери. Държавните предприятия са призовани да не плащат дълговете си. Ударени са спирачки на развитието на пазарната икономика, а правителството започва да контролира цените на все повече стоки. И въвежда нещо, което историците днес определят като модифицирана форма на централно планиране. Насърчава се наливането на пари в държавните предприятия, а печалбата на самите предприятия е предоставяна на икономически групировки.

Отдалечаването на България от света става факт, макар да е подадена формална молба за членство в ЕС. Организации като Световната банка, МВФ, структури на ЕС и на НАТО са определени като колонизаторски, а ксенофобската лексика на членове на кабинета е запомнена с обвиненията в "отродителство" към всеки, който апелира за отваряне на страната към ценностите на демократичния свят.

Към 10 януари 1997 година България се намира и в политическа криза - правителството вече е подало оставка, но хората по улиците искат да предотвратят създаването на нов социалистически кабинет. Парламентът е обграден от протестиращи. За да се смаже протестът, правителството в оставка вика на помощ полиция от други градове на страната. През нощта на 10 срещу 11 януари полицията извежда депутатите с автобуси и пребива десетки протестиращи, сред които журналисти и депутати от опозицията.

Когато България стана друга

Макар и да е битово ориентиран, протестът от 1997 води до цялостен завой в българската външна и вътрешна политика. Парламентът гласува декларация, с която обявява членството в НАТО и в ЕС за приоритети, по които има национално съгласие. Приватизацията и преходът към пазарна икономика стават неотменима цел. Финансовата стабилност е възстановена, макар и с цената на загубен финансов суверенитет (валутния борд).

Навършват се десет години от януарските събития през 1997 г.

Нито един протест в най-новата българска история не води до толкова цялостна и толкова трайна промяна в облика на страната. Нищо, че останалите протести са по-многобройни, понякога по-романтични и често пъти по-известни. Протестите от 1990 например отвоюват ден по ден малки стъпки към демократизирането на страната. Протестите от 2001 въстават срещу "системата" и се обявяват против партиите, но получават все така партиен модел на управление. Протестите от началото на 2013 се борят срещу високите цени на тока, но вместо спад на цените постигат оставка на едно и без това отиващо си правителството. Най-дългият протест в историята - този, който започва през юни 2013, постига незабавно оставката на един човек от управлението, а после води до падане на правителството. Падане, извоювано с непропорционално високи и дълготрайни усилия.

Така че, както и да го погледнем, именно "битовият" протест от 1997 води до най-големия ценностен завой след 1989 година.

 

5 часа

Панайот Пипков написва музиката за "Върви, народе възродени" за 15 минути

За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове ...
1 ден

Това вече не е на мода

Да се напиеш до безсъзнание беше истинска мода сред германските младежи през последните ...
2 дни

Опаковката същата, а съдържанието - не

Потребителите в Източна Европа отдавна са открили, че европейските производители ...
2 дни

"Първата ми мисъл беше да се самоубия"

Тя живее в Германия - в една свободна и модерна държава. Но семейството ѝ се ръководи ...
4 дни

Защо освиркаха "Окча" на Нетфликс в Кан?

"Окча" на южнокорейския режисьор Бон Джун-хо - първият филм на Нетфликс в надпреварата ...
5 дни

Жестокият ритуал, който унищожава филми в Кан

Кинофестивалът в Кан има своя собствена версия на жеста с вдигането или свалянето ...
6 дни

Какви правомощия има специалният прокурор в САЩ

В политическо-съдебните битки в САЩ твърде рядко се прибягва до специален прокурор, ...
6 дни

Суров и методичен следовател разследва има ли руска намеса в САЩ

Суров и методичен, Робърт Мълър се ползва с голямо уважение във Вашингтон, пише Франс ...
6 дни

Лъжите на Белия дом

Белият дом си играе с истината. Като се започне с прессекретаря Шон Спайсър, който неправилно ...
7 дни

"Оле, мамо, сега трябва да си ходиш" (ВИДЕО)

"Британската икономика едва ли може да оцелее без работниците от ЕС", казва българинът ...
15.05.2017

Брижит Макрон - първа дама, която разбива шаблона

Антиконформисткият й брак и ефектният й, шикозен стил вече й спечелиха почитатели, ...
15.05.2017

И какво, ако той е по-млад? Седем известни мъже и техните по-възрастни жени

Възрастен мъж с млада жена - нищо ново под слънцето. Но Бриджит и Еманюел Макрон показват, ...
15.05.2017

Носи ли Германия бурка?

Някои родители-мюсюлмани искат училището да освободи дъщерите им от часовете по плуване, ...
14.05.2017

ФБР и Белият дом - хроника на разтърсващи скандали

Уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми бе възприето като сензация. Но то не е без прецедент ...
14.05.2017

Петте предизвикателства пред Еманюел Макрон

Еманюел Макрон, новият френски президент, който формално поема властта днес, е изправен ...
12.05.2017

Може ли принцесите да влязат в затвора?

Осем арабски принцеси пристигат в Брюксел през 2008 и отсядат в един луксозен хотел. ...