Христо Проданов
Христо Проданов / Пресцентър на БСП
Не може да си на първо място по смъртност в Европа, на последно място по ваксинации, и да търсиш вината в някой друг
„Ние единно в групата на БСП работихме активно в 44-то Народно събрание като опозиция, давахме алтернативи на това пагубно за България управление. Те от първия до  последния ден не се вслушваха в нашите предложения, в нашите съвети и идеи, и закономерно Народното събрание е с най-ниския рейтинг и най-малката популярност.“ Това заяви водачът на листата на БСП в 23 МИР Христо Проданов в ефира на NovaNews, като добави, че единствените, които могат да сменят ГЕРБ и да ги свалят от власт, са БСП.

В предаването “Денят на живо“ той коментира проблема с протоколите: „Ние смятаме, че дори и в наглостта трябва да има граници. Когато имаш цялата изпълнителна власт, мнозинство в Народното събрание и в ЦИК, когато си сътворил всичко това, да обвиняваш някой друг, е нищо друг освен наглост. Ние от БСП бяхме против тези текстове, против промените в Изборния кодекс. Ние се борихме изцяло за машинно гласуване.“ Той припомни политическия акт на несъгласие на левицата, чрез напускане на парламента.

По думите му сертифизирането на машините е в посока те да бъдат проверени и сигурни, а вотът на българските граждани да бъде отчетен правилно. Той припомни, че на последните избори имаше 600 хил. невалидни бюлетини.

„Тъй като ние сме последователни и винаги сме били такива, ако имаме мнозинство в парламента, ще приемем изборите да се провеждат изцяло с машини. Ще поемем и отговорност, защото за разлика от тези, които в момента управляват, можем да носим такава. Бойко Борисов и ГЕРБ търсят винаги някой, който да им е виновен“, заяви Христо Проданов.

Той обясни, че БСП не отрича гласуването по пощата, но тя първо трябва да са подсигури, за да се премине към такъв вот.

„Решението на ситуацията с хаоса, който е обзел България, е свалянето на ГЕРБ от власт“, категорично заяви социалистът, като добави: „Те са тези, които го създават във всяка една от сферите. Не може да сме на първо място по смъртност в Европа, на последно място по ваксинации, и да търсим вината в някой друг. Вината за всичко, което се случва в България последните 12 години, е на Бойко Борисов и ГЕРБ“, заяви Христо Проданов.

По думите му в последните 4 години БСП доказа, че е единствената опозиция в това Народно събрание. „За да се възстанови държавността първото и най-важно условие е ГЕРБ да не е в управлението на държавата. Ще направим референдум, за да попитаме нашите членове, с кого е допустимо да управляваме“, обясни Проданов като добави, че в политиката на БСП през последните 4-5 години, водещи са бири моралът и честността.

Той припомни плана от 2006 година за управление на пандемията, който от левицата предложиха да се следва: „Да знае бизнесът, да знаят хората кога и какво се прави, да има предвидимост, защото когато няма правила, настъпва хаос.“ Той даде за пример днешните заповеди, според които сутринта се отварят големите търговски обекти, и два часа по-късно се затварят.

 Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.