Столичният кмет предупреден за рискови обекти преди валежите
Столичният кмет предупреден за рискови обекти преди валежите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Интервю с вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем в предаването „Денят” на Дарик радио

Каква е в момента обстановката в София наистина след ужасните проливни дъждове през последните 48 часа?

Първо искам чрез вас да успокоя слушателите на "Дарик" радио, че в страната обстановката не е така критична, има само няколко зони. В случая само в София падат обилни валежи и създават редица проблеми. Но това не трябва да ни успокоява. От 10 дена всички сме свидетели на различни природни катаклизми - имаше и градушки, имаше и тежки, така, температурни аномалии, но в края на краищата срещу природата никой не може да рита и никой не е всесилен да спре тези природни явления. Важното е ние, човеците, по какъв начин се отнасяме към собствения си живот и как изпълняваме задълженията си. Защото изводът какъв е от събитията, които наблюдаваме от броени часове вчера и днес във Владая? Изводът е - отново поради човешката небрежност и немарливост ще понесем доста щети. Слава богу, няма човешки жертви, но. . .

Говорите за непочистените речни корита отново, затлачените речни корита. . .

Да. . .

. . . нещо толкова елементарно.

. . . канализации, речни корита. Помните, още 2005 година след онези кошмарни наводнения, които потопиха 82 процента от страната ни под вода, ние си направихме няколко сериозни извода. За съжаление явно спомените за тази тежка бедствена ситуация много бързо отшумяха, защото тези, които имат задължения, в случая - собствениците на съответните съоръжения, обекти и водни басейни, подцениха отговорността си и не предприеха необходимите мерки. Аз ще ви представя едно писмо, с което директорът на дирекция "Гражданска защита" - София, е отправил още на 18-и предупреждение към кмета на Столична община. . .

18 май, малко преди да завалят дъждовете.

. . . преди да завалят дъждовете, с конкретни предписания за различни обекти - подлези и места, които биха оказали, така, тежък проблем. В същото време предупреждава, че извън описаните обекти също има невралгични места при валежи, които ще повторят, обърнете внимание, проблемите. И ако ние обърнем внимание на всички тези предписания и най-вече изпълним и задълженията си. . . Какво имам предвид? Знаете, че има приет Закон за защита от бедствия, в който има вменени задължения абсолютно към всички. Законът не е задължение само на моето министерство, което аз оглавявам, или на службите на "Гражданска защита", дирекциите на "Гражданска защита" - той касае абсолютно всички институции. И предписанията, които неколкократно съм пускала писмено, предупрежденията, които съм отправяла чрез ефира на различните медии, явно не са стигнали до кметовете. Затова още веднъж чрез вашия ефир ще си позволя да отправя следното предупреждение - синоптиците прогнозират до края на месеца интензивни валежи в цялата страна, на някои места те ще бъдат доста обилни. Затова много моля всички кметове да направят преглед отново на речните корита, на съоръженията, на дигите, които се намират на територията на техните общини, и да предприемат необходимите мерки, за да не изпаднат в ситуацията, в която изпадна кметът на Столична община снощи.

Да разбирам ли, че реакция на вашето писмо не е имало, след като днес в това студио говорим за пораженията от валежите над София?

Както всички наблюдавахте, и продължавате да наблюдавате, битката с водната стихия във Владая все още продължава. Разбира се. . .

Във вашите правомощия ли е. . .

. . . имаше тежки последици от това, имаше и свлачище, което затвори за броени часове пътя Перник - София. Но искам да ви уверя, че силите на министерството на държавната политика. . . в лицето на дирекциите на "Гражданска защита" бяха на място веднага след като бяха уведомени. Заедно с тях бяха и силите на МВР в лицето на пожарната, както и членовете и на общината пристигнаха там. Но моят апел е отново да не подценяваме превенцията. В момента имам информация, че общините и областите все още не са написали своите планове, годишни планове, в които би трябвало да опишат ясно и точно мерките, които ще предприемат за рисковите зони или рисковите обекти. Ако ние си напишем домашното, както трябва, рискът ще бъде сведен до минимум, надявам се и щетите да бъдат минимални.

Тук е редно да ви припомня още веднъж както на вас, така и на уважаемите слушатели на "Дарик" радио, че финансите, които са отпуснати за дейността на комисията, са много малко тази година - те са 70 милиона, от които една част вече са отпуснати на различните общини и министерства. Днес ми докладваха, че в Пловдивска област, в община "Марица", е имало смерч, който е нанесъл поражение на над стотина къщи. В скоро време, знаете, че имахме проблеми и с градушката във Врачанско. Така че тези средства, които ги имаме, дано да ни стигнат в рамките на годината за всички предизвикателства, пред които ще ни изправи природата.

Госпожо Етем, продължавате да държите в ръцете си това писмо. Законът ви позволява, във вашите правомощия е да накажете кметовете, които не изпълняват тези задължения. В случая ще накажете ли столичния, ще санкционирате ли столичния кмет Бойко Борисов?

Аз мисля, че природата достатъчно много го санкционира. Надявам се това да е поука както за него, така и за останалите наши общински кметове. Но законът позволява да бъдат санкционирани не само кметовете на общини, така и областните управи, така и министерствата, така и частните собственици, които имат собственост, за която преди малко споменах. Надявам се да не се изправим пред ситуация заради няколко хиляди лева глоба, която законът ни позволява и според мен тя е твърде нищожна, ние утре, вдругиден да се обясняваме пред хората.

Добре. Аз се надявам тези, които ни слушат в момента, да чуят нещо елементарно - дайте да изчистим коритата. Това е най-малкото нещо, което можем да направим. . .

Да не изхвърляме боклуци в канализациите, в речните корита, защото и днес те са пълни с дюшеци, гуми и всякакви други неща, които са изхвърлени от мазетата ни, непотребни вещи. Така че ние сами си създаваме предпоставка да бъдем наводнени и да понесем щети.

Сега, обаче да ви попитам, вече се чуха обвинения към вас, че реакцията ви като министър на държавната политика при бедствията и авариите поне във вчерашния ден не е била много адекватна. Искат оставката ви дори за това, че докато "Гражданска защита", противопожарната охрана, кметовете на общини, общинските съветници, граждани вчера са се опитвали да се справят с бедствието тук, в София и в нейните околности, вие снощи бяхте на пресконференция в Националния дворец на културата. Чета, че има и такива искания за вашата оставка вече.

Аз мисля, че всеки един трябва да си върши професионално работата. Затова в рамките на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии има назначени над 600 спасители в национален мащаб. Искам да споделя с вас, че те са крайно малко като количество за цялата ни страна. И именно доказателство за това е, че снощи на събитията във Владая бяха командировани от Монтана и от Пловдив спасители, за да могат да се притекат на нуждаещите си и те много професионално действаха с техниката, която имаха. Разбира се, ние не сме задължени да притежаваме всякаква техника, която има по света, по белия свят. Ние имаме регламент и този регламент го спазваме. Но имаме също и правомощия да изискаме такава техника, дори от частниците. В случая трябва и общините да имат много активно отношение в една такава ситуация. И аз не считам, че моето присъствие или отсъствие на мястото на събитието е оказало някакво отношение. За мен щеше да бъде чист популизъм, чист популизъм, подчертавам, да се явя в момента на мястото на събитието, при положение че спасителите от "Гражданска защита" и пожарникарите от Министерството на вътрешните работи много професионално си вършеха работата.

Т.е. смятате, че държавата реагира абсолютно адекватно. . .

Да, адекватно.

. . . в тези първи дни от наводненията.

Министерството реагира абсолютно адекватно.

Така, казахте вече за речните корита. Аз искам обаче да ни кажете добре ли като цяло беше свършена възстановителната работа след миналогодишните, по-миналогодишните наводнения, които наистина потопиха под вода България, добре ли фирмите свършиха работата си, защото пък оттам може да разберем, от вашия отговор, дали сега при едно подобно бедствие България малко по-спокойно може да посрещне едни такива дъждове.

Искрено се надявам този горчив опит, който всички имаме от 2005 година да сме го претворили в правилните мерки и най-вече качествено изпълнение на всички обекти, които бяха определени за възстановяване. Знаете, че още в началото на мандата, когато оглавих комисията, имаше редица сигнали за нарушения и всички те бяха много стриктно проверени от. . .

Продължавате ли да получавате такива сигнали?

. . . служители на комисията. Да. И при констатиране на нарушения ние съответно даваме тази информация на компетентните органи - дали икономическа полиция, или прокуратура, и те адекватно реагират. Днес ние все още продължаваме да получаваме сигнали, но те са определено много по-малко. И искам да ви уверя, че наистина нивото на качество се повиши - дали от страха от санкции, дали от страха от, така, линча на гражданското общество не знам, но определено мерките, които предприехме, дадоха своя резултат. Първо, информацията за дейността на комисията, за всички решения, които тя взема, се изнася на сайта на Министерския съвет. Така че всеки един гражданин може да провери за собствената си община какви средства са отпуснати и конкретно за кой обект. Защото тези средства са целеви, те не се дават по принцип на общината, ей така за някакви дейности. Второ, тези хора могат на място да наблюдават как става възстановяването на обекта. И ако има наистина притеснения за качеството на изработване на изпълнение на този обект те ни сезират нас или директно понякога сезират и Икономическата полиция, и вас, медиите също. Ние тези сигнали ги проверяваме. Сега, докато бях в отпуск и провеждахме предизборната кампания, получих още няколко сигнала. Единия веднага направих необходимото да се направи проверка и утре ще ми бъдат връчени писмата, с които ще уведомя прокуратурата и компетентните органи за проверка. . .

За колко? Казахте няколко, колко сигнала става въпрос?

Става дума за три сигнала. Така че прошка няма да има. И аз съм убедена, че заедно с вас, медиите, и заедно с всички граждани на страната ни ние ще контролираме тези възстановителни дейности, защото наистина е престъпление от и така малкото средства, които ги имаме за възстановяване, и то от такива тежки събития като бедствия, аварии и катастрофи, да не отидат по предназначение. Затова аз съм убедена, че оттук насетне все по-малко хора било то кметове или изпълнители, фирми ще си позволяват да нарушават правилата.

Продължаваме разговора с вицепремиера и министър на държавната политика при бедствията и авариите Емел Етем. За политика да си говорим, не за бедствия и аварии. ДПС печели третото място на евровота, макар че наистина разликата между вас и ГЕРБ и вас и БСП е минимална. Откровено, г-жо Емел Етем, ще ви попитам изплашихте ли се снощи, когато част от социологическите агенции ви обявиха за победител на тези първи за страната ни евроизбори?

За нас това не беше изненада. Ние знаехме, че темпът, с който се обработват изборните книжа, неминуемо в един момент ще номинира Движението за права и свободи като първа политическа сила. Но така или иначе бяхме наясно с картината в страната, защото, както всички български избиратели, така и вие, сте проследили нашата кампания. Ние обиколихме за този един месец цялата страна, срещнахме се с много избиратели. Уверявам ви, не само симпатизанти и членове на Движението за права и свободи. Чухме мненията на много хора и те коренно различни, понякога на двата полюса. Чухме препоръките на много голяма част от българските граждани и най-вече техните очаквания, вече като членове на Европейския съюз. Затова си дадохме ясна сметка какви ще бъдат и крайните резултати.

Ако има нещо, което да е притеснително, е агресията на губещите и агресията на тези, които показаха снощи много ярко, че нямат политическа култура да участват в управлението на страната. Защото управлението на страната и участието в различните институции, които имат тази власт, е една много отговорна задача, една много отговорна функция. Там емоциите са вредни. Там трябва преди всичко разум да има, професионализъм да има и много голяма национална отговорност. Затова може би всички ние ще анализираме сега тази изборна нощ, реакцията на различните медии, реакцията на различните политици, ако щете, реакцията на определени граждани.

Затова ли не дадохте първи пресконференция? От това ли се изплашихте? От бурната негативна реакция?

Нека да не използваме глагола плаша се, защото ние не сме се изплашили. . .

Затова ли отстъпихте първата пресконференция на "Платформа европейски социалисти"?

Разбира се, ние като политическа сила, която 17 години държи ръката си на пулса на обществото, си дадохме ясна сметка какво се случва в момента. И за нас беше въпрос на реална прогноза, за да обявим, че ние не сме първи. За нас наистина първа политическа сила си остава Българската социалистическа партия, която поради техни може би, така, недобри организационни умения не можаха да се представят добре на тези избори. И ние считаме, че в момента няма някаква коренна промяна в политическото статукво.

Ако има нещо, което е притеснително, което би трябвало да ни плаши обаче, е отсъствието на десните политически сили. Това наистина е една много сериозна заплаха не само за политическия елит, но е сериозна заплаха за развитието на обществото ни. България без дясна политическа партия или без ясни десни политически субекти не би могла нормално да продължи своето развитие в Европа. И това трябва много добре да го знаем. Защото само с популизъм, само с някакво такова агресивно отрицание и с недоброкачествен национализъм политика не се прави.

Твърдите, че успехът на ГЕРБ не е причина за промяна на политическото статукво. Не е ли обаче успехът на ГЕРБ изключително сериозно предупреждение към политиката на правителството? Такава, каквато я провеждате в момента.

Аз по-скоро бих казала така. Да, това е едно сериозно предупреждение въобще към политиците в страната. Защото според мен ГЕРБ се опитват да заемат онова празно място, за което преди малко ви споменах - дясното пространство е празно. Дясното пространство поради някакви и за мен необясними личностни вражди се съсипва една много прекрасна идея. И затова може би се възползват в момента и представителите на ГЕРБ, и техният неформален лидер от тази празнота и те заемат това място. Както виждате, до голяма степен тези резултати, които обикновено са вземали десните партии в един свой силен период от време, ги взеха представителите на ГЕРБ. Без да имат структури.

Така е, но аз пак ви питам, вие сте мандатоносител на това правителство и как вие разчитате успеха на ГЕРБ? Като предупреждение за какво към, към това управление и към това правителство?

Предупреждение по-скоро към политическия елит, защото ние трябва да сядаме по-често на масата, без значение от коя част на координатната система сме, дали отляво, дали отдясно, дали в център, и да вземаме важните решения, касаещи развитието на страната ни, заедно. Така, както е редно за едни европейци. Защото ние оттук насетне имаме една-единствена цел - всички политически партии, без значение дали сме във властта, или сме в опозиция да направим максималното България час по-скоро да се интегрира в европейската общност, България час по-скоро да научи всички свои български граждани, всички институции, всички участници в обществения и икономическия живот, че има прекрасни възможности, с които ние можем да решаваме много от проблемите си. Да променим икономическото статукво, ако щете, да съживим икономиката, да станем една нормална държава, с едни щастливи и добри граждани. Но. . .

Факт е наистина, че управляващата коалиция печели повече от половината места в Европарламента, имам предвид, разбира се, тези 18 души, които България ще излъчи, но факт е също, че БСП и ДПС, и най-вече НДСВ губят избиратели в сравнение с парламентарните избори през лятото на 2005 г. Това не е ли някакъв, макар и минимален, знак, че промени в кабинета са необходими?

Аз мисля, че по-скоро това е знак, че тези политически сили трябва да седнат и да направят един много добър анализ за своята политика, за отношението на своите избиратели към политиката, която те водят. Движение за права и свободи е единствената политическа сила, която показа както в тези избори, така и в предишните, че участието във властта не оказва негативно влияние на нашите изборни резултати, а напротив, още повече засилва подкрепата на българския избирател към политиката, която ние водим. Естествено, че ние очакваме, след като премине изборната еуфория, да направим заседание на тройната коалиция. Сигурно там ще анализираме изборните резултати, ще направим някакви изводи, но в никакъв случай не очаквайте някакъв трус в управлението, то е стабилно. Изводи, пак казвам, трябва да си направим. Корекции сигурно трябва да бъдат нанесени в управлението ни. Но резултатите от изборите за евровота в никакъв случай не могат да бъдат пренесени едно към едно като оценка за управлението на тройната коалиция.

Говорите за корекции като личности или като стил на политика?

И за двете.

И за двете. А кога е възможно тези корекции да бъдат направени - дали след изборите за местни парламенти наесен, или преди това?

Не бих желала да гадая, но уверявам ви, Движението за права и свободи е готово да направи корекции, ако такива се налагат, с оглед на по-ефективното ни управление. Така че в момента мисля, че не е толкова съществено ще има ли разцепване на някакви министерства, мегаминистерства, роене на министерства, така да се каже. Ще има ли персонални промени, ще има ли промяна на съотношението в тройната коалиция - това не са най-важните теми на ежедневието ни. Може би сега наистина трябва много добре да подготвим участниците ни в местната власт за предстоящия техен мандат, защото, да ви припомня едни цифри, които е добре да ги чуват по-често и слушателите и на "Дарик" радио, и всички български граждани. Страната ни е изправена на прага на усвояване на 11 милиарда евро. Само за общините в Република България има ресурс от 4 милиарда евро. И ако не направим правилния избор на подготвените кметове, на най-подготвените общински съветници, има опасност една част от районите на страната ни да изостанат в своето развитие. Нещо, което Движение за права и свободи не би искало да има. Затова е много важно сега да не се вглеждаме толкова много в пъпа си, а да използваме оставащите три-четири месеца до местните избори, за да можем да подготвим българското общество за тях. Те са безкрайно важни, защото ще определят развитието на всички 265 общини като частност и като цяло на страната ни за следващите 5 години.

Знаете ли, и друго да ви питам. Мисля, че евроизборите, там изводите са много, но един от тях е, че въвеждането на т.нар. принцип на уседналост при гласуването мобилизира вашия електорат. И тъй като всичко ми говори, че този принцип ще бъде въведен и в закона за местните избори, да чакаме ли наесен картата на местния вот да бъде доминирана от ДПС?

Аз не знам кое ви дава уверение, че ще има промяна и в закона за местни избори. Защото, ако помните, уседналостта и преференциалния вот бяха предложени именно от политически партии, които днес нямат представители в европейския парламент. Защо и това не анализираме, а го приемаме като вече една даденост? Защото изборните резултати днес показват, че уседналостта лиши от правото на вот стотици хиляди български граждани, които живеят извън рамките на Европейския съюз. Смятате ли, че това е демократично? Заради интереса на няколко политически партии, които се оказва, че са загубили тотално доверието на обществото, ние се опитахме да прогоним и да спрем интереса на стотици хиляди български граждани, които живеят извън пределите на страната ни. Как ще ги завърнем тях един ден? Как ще ги мотивираме да дойдат да работят за нас и с нас?

За това аз не считам, че елементът на уседналост беше правилно решение на българския парламент. Както видяхте, заради 44 хиляди гласа, ако не ме лъже паметта, при последните избори, които дойдоха от Република Турция, ние лишихме стотици хиляди, както ви казах, тези гласове не се отразиха на вота на Движение за права и свободи, на процентите и гласовете, които ние взехме, което е още едно доказателство, че не бива да се шегуваме с избирателите и с демократичните принципи. Що се касае до преференциалността, доколкото имам информация от Централната избирателна комисия, твърде малко български избиратели са се възползвали от своето желание за преференциален вот. Чувам разни политически гурута да се опитват да кажат, че това ще има много положителен ефект на местните избори, в което аз никак не съм убедена. Естествено, ако тяхната цел е всеки път да се опитват да объркват избирателя, вместо преди това да му разкажат кои са ценностите, защо трябва да отидат да гласуват. . . Защото за мен проблемът на тези политически сили, като БСП, като НДСВ, ако щете, и най-вече като дясното политическо пространство - СДС и ДСБ, е, че не можаха да намерят правилния път до българския избирател, първо - до своя, и второ - до всички останали, за да обяснят значимостта на европейските избори. Ако по същия начин мислят да се занимават с някакви други такива шмекерлъци, дори претворявайки ги в закони, за да си спечелят служебна победа, отново могат да имат, така да се каже, изненадващ резултат на местните избори. Това е моят отговор на вашия въпрос.

Веднага допълвам въпроса си - ще позволи ли ДПС въвеждане на принципа на уседналост в Закона за местните избори и принципа за преференциално гласуване, какъвто беше промотиран на тези избори за евродепутати?

По-скоро не дали ДПС ще позволи, а дали всички останали политически партии отново ще се занимават с прийоми, които явно доказаха своята неефективност, или ще се занимават със същината на вота. Движение за права и свободи за пореден път ще защити интереса на всеки един български избирател. Ние оттам сме тръгнали - от защитаване на правото на всеки един български гражданин, затова няма да се спрем да отстояваме правата на всички български граждани. Разбира се, Законът за местните избори има други ограничения, които, както всички ги знаем, ще бъдат спазени. Те са според мен достатъчни, за да могат да ограничат избиратели, които не живеят трайно дълго време и т.н. в общините.

Добре. Но вероятно вече сте получили, така, разбивката на резултатите си, или не, любопитно ми е какъв е процентът на ромските гласове, които ДПС получава?

За съжаление не мога да ви кажа със сигурност какъв е процентът, но този път това е една от изненадите може би на изборите. Ние успяхме заедно с представителите на "Евророма" и на други неправителствени ромски организации да мобилизираме ромския електорат, да не позволим те да бъдат манипулирани, подвеждани и купувани, а да отидат да гласуват за своето бъдеще, да гласуват за своите представители. В нашата листа знаете, че има представители както на българите, така и на турците, така и на ромите. На шесто място в листата ни работи. . . се намира една прекрасна млада дама, която е ромка, която работи като юрисконсулт. И аз ви уверявам, че, така, в нейно лице виждам един от достойните лидери на този етнос. И те би трябвало да разберат, че това е единственият начин да решават проблемите си - чрез свои представители в различните нива на властта, които имат възможност да вземат решения, да могат да решават проблемите си и да преодоляват тази огромна граница и разлика, която имат с останалите жители на България.

Така е, но в същото време е и факт, че отново, така, информациите, казвам - информации, защото доказателства може би поне досега не са се появили, за купуване на гласовете, на ромските гласове, отново бяха свързани с името на ДПС.

Поредните митове, които се пукат като балони. Има ли доказателства до този момент? Най-лесно е да кажеш - да, ДПС ги купуват. Според мен някой друг е този, който се е опитвал да купува ромски гласове, но това вие като журналисти имате възможност да разследване и да ги проучите. Нашата тактика много отдавна е насочена, както преди малко ви казах, чрез мобилизиране, търсене на представители на този етнос и поставяне в различните наши листи - било то за местна власт, било то за местен парламент, или Европарламента както е в случая, да се опитаме да мобилизираме тези избиратели. И трябва да ви уверя, че те наистина вече се пробудиха. Лично аз съм провела много срещи с представителите на ромите. Както знаете, те са различни общности в самата. . . в самия ромски етнос, по различен начин възприемат посланията. Ако човек намери подходящата форма да ги обясни и да разберат значимостта на дадени избори, те наистина застават в подкрепа. Този път мисля, че малко роми позволиха с бира, кебапчета или всякакви други съблазни да бъдат доведени до урните, което е достойно за уважение. И ние ще работим за такъв тип избирателна активност.